Tiramisu innehåller tre av mina favoritsmaker – kaffe, mandel och Mascarpone.
Det enda jag inte gillar med vanlig Tiramisu är att det är fuktigt, att kexen blir lite saggiga så jag tänkte att det vore en idé att göra en ny variant.
Eftersom jag snöat in lite på rulltårtor så fick det bli den formen och jag är mycket nöjd med resultatet! En krämig fyllning, smakrik kaffe- och mandelbotten och kakao som ger lite sting. Supergott!
Skär lite bredare bitar och servera som en bakelse, lite som Budapest.
Om du inte vill använda mandellikör så kan du använda bittermandelessens. Ta lite i taget och smaka av så att smaken inte tar över.
Jag använde espresso men ett starkare kaffe går också bra. Se till att pensla eller skeda kaffe över hela botten så att det har färg men inte så mycket att botten blir genomblöt.
Det går bra att frysa in rulltårtan men om du ska göra det så rekommenderar jag att du hoppar över spritsningen. Om du inte är väldigt duktig på att frysa in saker snyggt. Jag är det icke.Tiramisubakelser
Botten:
3 st ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten, hett
2 msk mandellikör alt några droppar bittermandelessens
Smör till formen
Pensling:
½ dl espresso eller starkt kaffe, kallt
Fyllning:
250 g Mascarponeost
2½ dl grädde
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao
Topping:
½ msk kakao
1/3 fyllning
Fyllning:
1. Vispa samman alla ingredienser utom kakao till fyllningen och ställ i kylen.
Botten:
2. Sätt ugnen på 250 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla smör ovanpå.
3. Vispa ägg och socker luftigt.
4. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten.
5. Tillsätt kokhett vatten, likör eller essens och rör samman.
6. Häll smeten i plåten och bred ut jämnt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 3-5 minuter, håll koll för det går snabbt, tills hela kakan fått färg och stannat.
8. Strö socker ovanpå kakan och vänd upp på ett nytt bakplåtspapper på ett bakgaller. Låt svalna helt.
Montering:
9. Pensla eller droppa kallt kaffe över hela kakan.
10. Bred på 2/3 av fyllningen på botten.
11. Sikta kakao ovanpå fyllningen.
12. Rulla försiktigt hop till en tät rulle med hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven nedåt.
13. Lägg i kylen att stelna en halvtimme.
14. Spritsa eller klicka fyllning ovanpå rullen och sikta över kakao.
Enkelt & gott!
Denna ska jag verkligen testa!! Har du något tips på vad man kan ha istället för mandellikör eller essens?
Hej Ellinor!
Så kul att höra! 🙂
Menar du en helt annan smak än mandel?
Isåfall kan du testa med en söt likör du tycker om, apelsin, citron eller någon annan fruktsmak.
Om du menar bittermandelsmak i annan form så gissar jag att det är ren bittermandel du kan använda. Är dock osäker på hur den skulle beredes till det här, enbart färskriven är nog för starkt.
//Yvonne