Äpplen är en sådan där frukt vi har ynnesten att ha tillgång till året om men svenska äpplen är oftast extra smakrika. De här muffinsen (muffinsarna, muffinarna muffinen?) är fyllda med svenska äpplen, passar självklart på när det är säsong.
Jag har gjort dem i en muffinsplåt från Patisse för sex stora, av modellen amerikanska. (Om den referensen fortfarande är aktuell).
Det blir riktigt saftiga muffins som smakar äppelkaka med kanel, toppingen är som smuldeg och ger ett gott crunch.
Det fungerar alldeles utmärkt att frysa de här och servera ljumma med vaniljglass eller vaniljsås.
Självklart serverar vi fikat på Pillivuyt.
Visste du att allt porslin från Pillivuyt har så höga krav på kvalitet och hållbarhet att de har livslång bruksgaranti och två års porslingaranti. I vår familj innebär det att det är det här porslinet som våra barn växer upp med och förhoppningsvis även deras barn.
Hållbarhet genom att välja kvalitet är grejen!Äppelpajsmuffins
6 st stora (amerikanska)
Muffins:
2 st ägg
2 dl socker
150 g smör
1 dl mjölk
1 tsk kardemumma
3½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
2 st äpplen
2 tsk kanel
1 msk socker
15 g smör
Topping:
20 g smör
½ dl havregryn
3 msk vetemjöl
2 msk farinsocker
Instruktioner:
Fyllning:
1. Skala och skär äpplen i bitar.
2. Blanda kanel och socker i en påse och lägg i äppelbitarna. Skaka runt så att kryddorna fördelas jämnt.
3. Smält smör i en stekpanna på medelvärme och tillsätt äpplen.
4. Låt steka tills de är mjuka och ställ sedan pannan åt sidan.
Muffins:
5. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt sex stora (amerikanska) muffinsformar i en muffinsplåt eller använd dubbla formar för stabilitet.
6. Vispa ägg och socker fluffigt.
7. Smält smöret och tillsätt tillsammans med mjölken.
8. Blanda kardemumma, mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
9. Fördela smeten i muffinsformarna och skeda ner ordentligt med äppelbitar i mitten.
Topping:
10. Nyp ihop kallt smör med havregryn, mjöl och socker.
11. Strö smulet över hela muffinsarna.
12. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått färg och stannat.
13. Låt svalna något och servera gärna med vaniljglass eller vaniljsås.
Enkelt & gott!