Stående rulltårta med svarta vinbär

Svartvinbärstårta rulltårta bakalite.se 4Välkommen till rulltårtebloggen.

Det är uppenbart att jag inte skämtar när jag säger att jag snöar in på saker och just nu är det rulltårtor i olika varianter. Det är dessutom fler på väg, kan inte sluta.

Här hade jag ynnesten att få tre liter nyplockade svarta vinbär av en vän, så vackra, perfekta, söta och goda.

Istället för att ”bara” göra saft och gelé, som jag också gjort, så bakade jag en tårta. Om du inte ids göra svartvinbärspuré till fyllningen kan du använda outspädd saft. Lägg ev till 1 msk marsanpulver för stabilitet.

Receptet är en vanlig enkel rulltårta med vaniljsmak som jag gjort stående för att få mer av en tårteffekt. Jag tycker att det ser svårt ut men är enklare än man tror.

Jag dekorerade bara med några få bär men serverade med extra. Minst varje tugga ska innehålla ett vinbär för allra godast effekt.Svartvinbärstårta rulltårta bakalite.se 3Tårta
En stående tårta, ca 10 bitar

Svartvinbärspuré:
150 g svarta vinbär
3 msk socker
1 msk vatten

Fyllning:
200 g färskost
1½ dl grädde
1 dl florsocker
½-1 dl dl svartvinbärspuré (eller outspädd svartvinbärssaft)

Botten (rulltårta):
3 st ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten, hett
Smör till formen
Strösocker till vändning av botten

Topping:
1 dl grädde
svarta vinbär, gärna färska

Instruktioner:

Svartvinbärspuré:
1. Koka samman vinbär, socker och vatten tills det tjocknat, ca 10 minuter. Rör om då och då.
2. Mosa genom en finmaskig sil och låt svalna.

Fyllning:
3. Vispa grädde fast.
4. Vispa ihop färskost och florsocker.
5. Vispa samman grädde och färskost med så lite vispning som möjligt.
6. Vänd ner svartvinbärspuré efter smak, ställ fyllningen i kylen att stelna något.

Botten:
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Klä två plåtar med bakplåtspapper och pensla smör ovanpå.
9. Vispa ägg och socker luftigt.
10. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten.
11. Tillsätt kokhett vatten och rör samman.
12. Häll smeten i pannan och bred ut jämnt.
13. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter, håll koll för det går snabbt.
14. Strö socker ovanpå kakan, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp botten på ett galler.
15. Dra försiktigt bort bakplåtspappret, låt svalna helt.

Montering:
16. Dela botten på längden i tre lika breda delar.
17. Bred en tredjedel av fyllningen jämnt på en bottendel och rulla ihop den med kortsidan in.
18. Bred på nästa tredjedel fyllning på nästa bottendel och rulla runt den första rullen med början vid skarven.
19. Fortsätt likadant med den sista bottendelen.
20. Ställ upp tårtan på högkant, jämna till med fyllning och plasta in. Ställ i kylen att sätta sig ett tag, eller över natten.
21. Vispa grädden och spackla tårtan jämnt. Toppa med svarta vinbär.

4

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x