Det hÀr Àr tung chokladkaka med krÀmig cheesecakefyllning. Toppen att baka nÄgra dagar innan den ska serveras eftersom den hÄller sig saftig lÀnge.
NÀr jag gjorde just den hÀr pÄ bilden hade jag lite för brÄttom och hÀllde i för mycket chokladsmet innan jag fyllde pÄ med fyllning, dÀrför ser det ut som det gör.
NÀr du bakar sÄ kommer det sÀkerligen se bÀttre ut, med en mer centrerad fyllning.
Det gÄr bra att hoppa över toppingen, den Àr frÀmst för syns skull.
Den hÀr kakan gör sig lika bra som den Àr eller som en del av en dessert med bÀr, frukt eller exempelvis nötter.
Formen jag anvÀnt Àr 24 cm och kommer frÄn Patisse.
Chokladkaka:
200 g choklad, mörk
2,25 dl starkt kaffe eller espresso
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,25 dl yoghurt, 10%
1,25 dl rapsolja
4 st Àgg
Smör till formen
Fyllning:
300 g fÀrskost naturell
1 dl socker
1 st Àgg
2 tsk vaniljsocker
3 tsk mjöl
Topping:
100 g choklad, mörk
1 msk rapsolja
Instruktioner:
Fyllning:
1. Vispa samman rumstempererad fÀrskost med socker.
2. TillsÀtt Àgg, vaniljsocker och mjöl, vispa slÀtt.
3. StÀll i kylen.
Kaka:
4. SÀtt ugnen pÄ 150 grader. Smörj en sockerkaksform med hÄl, 2 liter, noga med smör.
5. Grovhacka chokladen och lÀgg i en bunke.
6. HÀll pÄ hett kaffe, tÀck över och lÄt stÄ i nÄgra minuter.
7. Rör om tills chokladen smÀlt och lÄt svalna.
8. Blanda vetemjöl, strösocker, farinsocker, kakao, salt och bakpulver.
9. Vispa samman yoghurt, olja och Àgg och tillsÀtt chokladen. Vispa slÀtt.
10. VÀnd ner mjölblandningen och rör slÀtt.
11. HÀll hÀlften av smeten i formen och knacka formen mot bordet sÄ att smeten kommer ner ordentligt.
12. Skeda i fyllningen ovanpÄ smeten, var noggrann sÄ att ingen fyllning nuddar formens kanter. TÀck försiktigt med resten av kaksmeten.
13. GrÀdda i nedre delen av ugnen i 50-55 minuter eller tills kakan stillnat och en provsticka Àr torr. Kakan reser sig nÄgot i mitten.
14. LÄt svalna nÄgot i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan frÄn formens kanter. VÀnd upp pÄ ett fat och lÄt svalna helt under formen.
Topping:
15. Grovhacka och smÀlt chokladen. TillsÀtt olja och rör slÀtt.
16. HÀll chokladen över kakan och stÀll i kylen att stelna.
17. Förvara kakan övertÀckt i kylen men lÄt stÄ framme en timme före servering.
Vad Àr det för yoghurt du anvÀnder?
Hej!
Jag brukar anvĂ€nda Turkisk yoghurt.
//Y
Kan man byta ut yoghurten till nÄgot annat? Typ Kesella? Vi Àter inte det sÄ kÀnns dumt att slÀnga resten.
Och kan den frysas?
Hej Pernilla!
Kesella borde absolut funka lika bra.
Jag har inte frusit in den sjÀlv men eftersom det gÄr att frysa in vanlig cheesecake bör det gÄ alldeles utmÀrkt.
Hoppas du gillar kakan!âĄ
Mvh Yvonne
Om man inte vill ha sÄ mycket kaffe i gÄr det att ersÀtta med nÄgot annat eller bara hoppa över resterande kaffe?
Hej Julia!
Rekommenderar att du isĂ„fall minskar kaffesmaken men du behöver Ă€ndĂ„ het vĂ€tska för att smĂ€lta chokladen.
SÄ antingen gör du svagt kaffe eller anvÀnder en annan het vÀtska, samma mÀngd, ex vatten, mjölk eller sÄ.
Lycka till!
Mvh Yvonne