Mäktig chokladkaka med cheesecakefyllning

Chokladkaka cheesecakefyllning bakalite.se 3
Chokladkaka cheesecakefyllning bakalite.se 2

Det här är tung chokladkaka med krämig cheesecakefyllning. Toppen att baka några dagar innan den ska serveras eftersom den håller sig saftig länge.

När jag gjorde just den här på bilden hade jag lite för bråttom och hällde i för mycket chokladsmet innan jag fyllde på med fyllning, därför ser det ut som det gör.

När du bakar så kommer det säkerligen se bättre ut, med en mer centrerad fyllning.

Det går bra att hoppa över toppingen, den är främst för syns skull.

Den här kakan gör sig lika bra som den är eller som en del av en dessert med bär, frukt eller exempelvis nötter.

Formen jag använt är 24 cm och kommer från Patisse.

Chokladkaka:
200 g choklad, mörk
2,25 dl starkt kaffe eller espresso
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,25 dl yoghurt, 10%
1,25 dl rapsolja
4 st ägg

Smör till formen

Fyllning:
300 g färskost naturell
1 dl socker
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
3 tsk mjöl

Topping:
100 g choklad, mörk
1 msk rapsolja

Instruktioner:

Fyllning:
1. Vispa samman rumstempererad färskost med socker.
2. Tillsätt ägg, vaniljsocker och mjöl, vispa slätt.
3. Ställ i kylen.

Kaka:
4. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, 2 liter, noga med smör.
5. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
6. Häll på hett kaffe, täck över och låt stå i några minuter.
7. Rör om tills chokladen smält och låt svalna.
8. Blanda vetemjöl, strösocker, farinsocker, kakao, salt och bakpulver.
9. Vispa samman yoghurt, olja och ägg och tillsätt chokladen. Vispa slätt.
10. Vänd ner mjölblandningen och rör slätt.
11. Häll hälften av smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
12. Skeda i fyllningen ovanpå smeten, var noggrann så att ingen fyllning nuddar formens kanter. Täck försiktigt med resten av kaksmeten.
13. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-55 minuter eller tills kakan stillnat och en provsticka är torr. Kakan reser sig något i mitten.
14. Låt svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd upp på ett fat och låt svalna helt under formen.

Topping:
15. Grovhacka och smält chokladen. Tillsätt olja och rör slätt.
16. Häll chokladen över kakan och ställ i kylen att stelna.
17. Förvara kakan övertäckt i kylen men låt stå framme en timme före servering.

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Veronika Krigsman
Veronika Krigsman
11 månader sedan

Vad är det för yoghurt du använder?

Yvonne
Svara på  Veronika Krigsman
11 månader sedan

Hej!

Jag brukar använda Turkisk yoghurt.😊

//Y

Pernilla
Pernilla
3 år sedan

Kan man byta ut yoghurten till något annat? Typ Kesella? Vi äter inte det så känns dumt att slänga resten.

Och kan den frysas? 🙂

Yvonne
Svara på  Pernilla
3 år sedan

Hej Pernilla!

Kesella borde absolut funka lika bra. 🙂

Jag har inte frusit in den själv men eftersom det går att frysa in vanlig cheesecake bör det gå alldeles utmärkt.

Hoppas du gillar kakan!♡

Mvh Yvonne

Julia
Julia
3 år sedan

Om man inte vill ha så mycket kaffe i går det att ersätta med något annat eller bara hoppa över resterande kaffe?

Yvonne
Svara på  Julia
3 år sedan

Hej Julia!

Rekommenderar att du isåfall minskar kaffesmaken men du behöver ändå het vätska för att smälta chokladen. 🙂

Så antingen gör du svagt kaffe eller använder en annan het vätska, samma mängd, ex vatten, mjölk eller så.

Lycka till!

Mvh Yvonne

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x