Falsk wienerlängd med äpple & kanel

Falsk wienerlängd bakalite.se 3Det här är en enkel variant på kalljäst vetebröd som påminner om wienerbröd, kallar den därför falsk wienerlängd.

Smidigt att göra tre längder på en gång, du kan förvara de fyllda längderna i frysen och bara spara glasyren tills det är dags att fika.

Fyllningen kan bytas ut hur mycket som helst, jag har bland annat gjort en med blåbär och citron som blev supergod.

Ta det du har hemma som passar på en längd, bär, frukt, mandelmassa, Ricotta osv.

Precis som de flesta av mina recept så är det enkelt och, som sagt, lätt att variera!Falsk wienerlängd bakalite.se 1Äpplelängd
3 st längder

Fyllning:
4 st äpplen
25 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel

Längd:
200 g smör
3½ dl vetemjöl
½ tsk salt
½ dl socker
50 g jäst
2 st ägg

Pensling:
1 st ägg

Glasyr:
1 dl florsocker
2½ tsk vatten, kallt

Instruktioner:

Fyllning:
1. Skala äpplen och skär dem i mindre bitar.
2. Smält smör i en stekpanna på medelvärme och lägg i äppelbitarna. Låt småputtra i några minuter tills de mjuknat.
3. Tillsätt kanel och socker, blanda väl och ta pannan från värmen.

Längd:
4. Klä en plåt med bakplåtspapper.
5. Skär kallt smör i mindre bitar och mixa med mjöl till en smulig massa. Använd en gaffel eller fingrarna om du inte har en mixer.
6. Tillsätt salt, socker och fint smulad jäst och mixa samman.
7. Tillsätt äggen och arbeta samman till en deg.
8. Ta upp den något kladdiga degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och forma till rullar i samma längd som en plåtens bredd.
9. Lägg rullarna på plåten och platta ut dem så att de blir ca 10 cm breda.
10. Fördela äppelfyllningen jämnt längs mitten och vik in kanterna mot fyllningen.
11. Plasta in och låt jäsa i en timme.
12. Sätt ugnen på 225 grader.
13. Vispa upp ägget och pensla längderna.
14. Grädda i mitten av ugnen, ca 8 minuter eller tills de fått färg.
15. Flytta över längderna på galler när de svalnat något.

Glasyr:
16. Blanda florsocker och kallt vatten med en gaffel, tillsätt mer vatten om det behövs.
17. Ringla glasyr över hela längderna, pudra eventuellt med lite florsocker och skär sedan i trekanter.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x