När vi var i Dalarna passade vi på att palla äpplen som ingen tog hand om. Det är en sådan känsla av lyx att ha en hel kasse med svenskodlade gröna godsaker att göra vad jag vill med.
Idag gjorde jag ett enkelt äppelbröd för att bevara sommarkänslan ett litet tag till. Det finns ju massor du kan baka med äpple, kolla gärna runt här på Matrecept så hittar du olika recept.
Du kan välja att göra ca 16 småbröd eller två stycken limpor. Bilden här under är från ett tidigare tillfälle.Äppelbröd
2 st limpa, 1½ liter eller 16 st småbröd
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk sirap
2 msk rapsolja
12-13 dl siktat dinkelmjöl
4-5 dl rivet äpple (5-6 små svenska äpplen)
½ msk salt
Instruktioner:
1. Tvätta och riv äpplen grovt, gärna med skalet kvar.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt resterande ingredienser, saltet sist, och arbeta samman ordentligt, tills du får en slät deg.
4. Låt jäsa övertäckt i en timme.
Småbröd:
5. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 mindre bitar, forma till bullar och lägg glest på plåtarna.
7. Låt jäsa övertäckt i ytterligare en halvtimme.
8. Sätt ugnen på 220 grader.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bröden fått färg.
10. Låt svalna på galler under bakduk.
Limpa:
5. Klä två limpformar, 1½ liter, med bakplåtspapper, alternativt smörj och mjöla dem.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla till längder och tvinna ihop, lägg i brödformen och vik under ändarna.
7. Låt jäsa övertäckt i ytterligare en halvtimme.
8. Sätt ugnen på 175 grader.
9. Grädda limporna längst ned i ugnen i ca 30 minuter eller tills det låter ihåligt om du knackar på det.
10. Låt kallna något innan du tar brödet ur formen, låt sedan svalna helt på galler under bakduk.
Enkelt & gott!
Väldigt besviken på receptet! Det räckte med 3 äpplen för 5 dl rivna. Degen blev så lös att den inte gick att hantera trots att jag ökade mjölmängden till nästan det dubbla! Fick ge upp bullarna jag tänkt göra och slängde i smeten i två formar istället…
Hej Lena!
Men så tråkigt att höra! :/
Jag har inte upplevt det någon av de gånger jag bakat det här brödet. Äppelmängden har jag såklart justerat efter måtten, eftersom alla äpplen är olika stora men i övrigt har jag gjort likadant.
Kanske var de äpplen du använde extra saftiga så att det blev ”för mycket” vätska, det är det enda jag kan tänka mig.
Ledsen att du blev besviken och jag hoppas att du ger något av mina andra recept en chans.😊
Kram Y