Mina bästa kanelbullar

Kanelbullar Pillivuyt bakalite.se 1
Kanelbullar Pillivuyt bakalite.se 6Kanelbullar är mitt favoritfika och sen kommer massor av andra godsaker på en lång lång lista. Men om jag får välja så är det bullar av olika slag jag alltid väljer först.

Däremot så har jag sjukt svårt för torra bullar och väljer helt klart degiga bullar om jag nu måste välja.

Allra helst så ska de vara precis lagom (lätt degiga i mitten) och i min ugn så handlar det om max 5 minuter på 250 graders värme. Hett, kort och intensivt.

Det går snabbt så det är väldigt viktigt att hålla koll under gräddningen.

Att pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen är smart eftersom fukten kapslas in så de håller sig saftiga extra länge. Jag tyckte länge att det var överkurs men det är verkligen värt det.

Smör. Snåla inte på smöret i fyllningen.

Degen är kalljäst och har stått i kylen över natten, det ger en fastare deg som jag gillar men det är inget måste.

Om du vill baka dem direkt så kan du dubbla mängden jäst, värma mjölk och vatten till ljummet och låta degen jäsa en timme övertäckt före utbakning och en timme på plåt.

Du kan variera de sockertyper du har både i och på bullarna för att göra små men intressanta smakskillnader.

Receptet här är för vanliga kanelbullar som du ser i rosa formar på bilden.

Om du vill göra knyten (som syns i skålen) så är det samma recept men istället för att rulla ihop degplattan så viker du den i ett treslag, alltså vik mot mitten två gånger.

Skär sedan tunnar remsor, 1-2 cm, tvinnar dem och snurra till något slags knyte.

Här finns det massor av fina sätt att göra det på men jag kan inte hantera det så jag tar en genväg. Jag tar bara tvinnade degremsor och snurrar dem hejvilt om varann och packar ner i stabila bullformar, gärna i muffinsplåt. Det syns inte förrän man tittar närmare och det kan du ju låta bli.

Fika bara!

Recept på trekantslängden hittar du här.

Och så tar vi och serverar på Pillivuyt som vanligt, varför bryta något som fungerar så oerhört bra? Kanelbullar Pillivuyt bakalite.se 5Kanelbullar
20-30 st

25 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk kardemumma, färskmalen
½ tsk salt
10-13 dl vetemjöl
150 g smör

Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
1 tsk kakao

Topping:
1 st ägg eller ½ dl mjölk
½ dl pärlsocker

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Instruktioner:
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen.
2. Blanda kall mjölk med kallt vatten och lös upp jästen.
3. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin. Om du har en maskin behöver du mindre mjöl än om du knådar degen för hand.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.

Dag 2:
6. Vispa samman smör, kanel, kakao och socker till en bredbar massa.
7. Ställ stora bullformar glest på två bakplåtar.
8. Ta upp degen på bakbord, dela i mitten och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
9. Bred på hälften av fyllningen jämnt på hela degplattan.
10. Rulla ihop plattan på längden och skär ca 2-3 cm breda bitar och lägg med snittytan uppåt i bullformarna.
11. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.
12. Sätt ugnen på 250 grader.
13. Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
14. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
15. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
16. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna på galler.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x