Till nyår ville jag göra en vit tårta med friska och söta smaker. Kokos är både vitt och smakrikt så jag valde det som bas. Botten smakar både mandel och kokos och är det enda som gräddas, resten är no bake.
Det första lagret är en cheesecakevariant med vit choklad och kokosflingor, nästa lager är detsamma fast utan kokosflingorna.
Efter det kommer ett lager mangopannacotta, sen har jag täckt hela tårtan med en len kokosfrosting.
Dekorationen kan varieras som du vill, spritsa snyggt eller klappa in kokosflingor runt hela tårtan. Toppa med färsk mango, syrliga frukter eller några tomtebloss.
Ingen blir förvånad om jag säger att allt porslin som vårt nyårsbord dukas med kommer från franska Pillivuyt. Ser ingen anledning att avsluta 2020 på något annat sätt än med stil.
Tårtfatet som är 25 cm, är en personlig favorit tillsammans med hela dukningen på bilden ur serien Plissé. Besticken kommer från Gense.
Om du inte vill använda gelatinpulver så kan du byta ut det till motsvarande mängd annat geleringsmedel.Kokoscheesecake
8-12 bitar
Botten:
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosflingor
2 msk socker
75 g smör
ev 1 msk vatten
Fyllning:
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
300 g choklad, vit
3 dl grädde
300 g färskost
1½ dl sötad kondenserad mjölk
½ tsk vaniljpulver
1 dl kokosflingor
Mangopannacotta:
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
250 g mango
1 dl vatten
2 dl grädde
1 msk citronsaft
1 msk socker
Frosting:
300 g färskost
1 burk kokosgrädde, 350 ml
2 dl florsocker
Topping:
½ dl kokoschips
Instruktioner:
Botten:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm.
2. Blanda mjöl, mandelmjöl, kokosflingor och florsocker.
3. Tillsätt kallt smör i mindre bitar och mixa eller nyp ihop till ett smul. Tillsätt ev kallt vatten om det behövs för att få det till en deg.
4. Tryck ner degen jämnt i botten av springformen.
5. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills kakbotten är gyllene. Ta ur ugnen och låt svalna något.
Fyllning 1 & 2:
6. Blanda gelatinpulver och kallt vatten i en kopp, låt svälla i några minuter. Kör blandningen i micro tills det smält, ca 20 sek, och låt svalna.
7. Grovhacka och chokladen och lägg i en bunke.
8. Koka upp grädden, häll den över chokladen och låt stå i två minuter.
9. Rör om tills all choklad smält och låt svalna något.
10. Vispa samman färskost, kondenserad mjölk och vaniljpulver.
11. Tillsätt chokladen och vispa slätt.
12. Häll hälften av fyllningen i en bunke, plasta in och ställ åt sidan.
13. Blanda den andra häften av fyllningen med kokosflingor.
Montering:
14. Sätt tårtplast på insidan av springformens kanter. Eller klipp till bakplåtspapper och fäst på insidan så att fyllningarna inte rinner ner på botten.
15. Häll kokossmeten i formen och jämna till, ställ i kylen för att stelna en timme.
16. Ta formen ur kylen och häll på den andra fyllningen. Jämna till försiktigt.
17. Ställ i kylen att stelna i 2-3 timmar.
Frosting:
18. Ställ burken med kokosgrädde i kylen i några timmar så att grädden separeras från kokosvattnet.
Mangopannacotta:
19. Blanda kallt vatten och gelatin, låt svälla i några minuter.
20. Mixa mango till en slät puré.
21. Blanda mangopuré, vatten och citronsaft i en kastrull, värm upp under omrörning.
22. Tillsätt gelatin och socker, rör tills sockret lösts upp.
23. Ta från värmen och låt svalna något.
Montering:
24. Häll den ljumma mangopannacottan på tårtan och ställ i kylen att stelna i några timmar.
Frosting:
25. Öppna kokosgrädden, skopa upp det hårdnade gräddlagret och vispa upp.
26. Tillsätt färskost och florsocker och vispa samman, vispa så lite som de behövs för att blandningen ska bli slät-
Montering:
27. Flytta över tårtan på ett fat och ta bort tårtplasten försiktigt.
28. Täck hela tårtan med ett frosting och strö lite kokoschips ovanpå.
29. Ställ i kylen tills det är dags att servera.