Pepparkakor ska ha massor av smak, gärna lite hetta i eftersmaken. Tycker jag.
Här är mitt bästa recept på pepparkakor och du kan självklart minska mängden kryddor om du inte gillar det. Jag använder mitt eget recept på pepparkakskrydda som innehåller kanel, ingefära, kryddnejlika, kardemumma och kakao men det finns ju färdig att köpa.
Degen håller länge läge inplastad i kylen.
Om du inte orkar hålla på med kavling (jobbigt) så kan du använda osthyvel och skiva upp kakor och grädda. Det blir precis lika gott och sådär rustikt snyggt.
Om du inte har tålamod att låta degen vila över natten, (jag förstår!) så låt åtminstone degen ligga en halvtimme innan du ger dig på den.Pepparkakor
100 g smör
3/4 dl sirap, mörk
1½ dl socker
3/4 dl grädde
5 dl vetemjöl alt glutenfri mjölmix
2½ msk pepparkakskrydda
1½ tsk bikarbonat
Dag 1:
1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman.
2. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat.
3. Arbeta samman alla ingredienser ordentligt, gärna i en assistent.
4. Forma till en deg, plasta in och lägg i kylen över natten.
Dag 2:
5. Ta fram degen och låt ligga i rumstemperatur i en halvtimme.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Kavla degen mellan två bakplåtspapper, så tunt eller tjock som du föredrar.
8. Stansa ut kakor med pepparkaksformar och ta bort överflödig deg. Flytta försiktigt över bakplåtspappret på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakorna fått färg.
9. Fortsätt med resten av degen och anpassa gräddningen efter degens tjocklek. Tjockare deg – längre gräddning.
Enkelt & gott!
Cookies are amazing! Thank You for recipe! ☺️🎄
Hej Ema!
Thank you very much! 🙂
Brgds Yvonne