I samarbete med Smeg.
När du saknar ugn men desperat vill ha nygräddade bullar så har du här ett recept där du bakar bullarna på spisen.
Enkelt och smidigt!
Traktörpannan jag använt kommer från SMEG, är 28 cm och ingår i en hel serie Cookware med non stick, ugns- och diskmaskinståliga produkter.
Utöver att de är riktigt snygga så fungerar de alldeles utmärkt. Du hittar hela serien här.
Jag gräddade den första vändan utan papper, för att få en krispig yta, och använde enbart bakplåtspapper för att gör det enklare att vända och lyfta ner bullarna igen.
I den här pannan går det alltså bra även utan papper eftersom bullarna inte fastnar.
Här har jag fyllt bullarna med en enkel chokladkräm men om du föredrar kanel så kan du självklart ta det istället.
Sockerlagen kapslar in fukten i bullarna men om du vill kan du hoppa över det steget. På samma sätt kan du äta bullarna utan glasyr, du gör såklart som du vill.
Degen blir som allra godast kalljäst men precis som vanligt kan du skippa det momentet och istället dubbla mängden jäst, ljumma vätskan och sedan fortsätta med steg 6.No bake chokladbullar
12 st bullar
Vetedeg:
3 dl mjölk eller vatten
12 g jäst
1 dl socker
1-2 tsk kardemumma, gärna färskmalen
6-7 dl mjöl
½ tsk salt
75 g smör
Fyllning:
100 g smör
1½ dl farinsocker
1 dl kakao
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
Glasyr:
10 g smör
2 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl florsocker
Instruktioner:
Dag 1:
Vetedeg:
1. Lös upp jästen i kall mjölk eller vatten.
2. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman.
3. Hyvla smöret tunt och tillsätt tillsammans med saltet.
4. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
5. Plasta in och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
6. Dela smör i mindre bitar och blanda med socker och kakao. Vispa samman med en elvisp tills du har en bredbar massa.
7. Kavla degen del till en tunn platta, ca 3 mm, 30 x 40 cm.
8. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop den till en tight rulle, som när du ska göra bullar.
9. Skär 12 st bitar, 3-4 cm breda och placera med snittytan nedåt i pannan med jämna mellanrum.
10. Sätt på locket och låt jäsa i en halvtimme.
Sockerlag:
11. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.
Gräddning:
12. Sätt plattan på låg värme (jag hade 4 av 9) och ställ direkt dit pannan. Grädda i 20 minuter med locket på.
13. Ta av locket, lägg ett bakplåtspapper ovanpå pannan och sätt tillbaka locket. Använd grytlappar och vänd pannan upp och ner och ställ tillbaks den tomma pannan på plattan.
14. Lyft över bullarna med hjälp av bakplåtspappret och sätt på locket igen.
15. Grädda i ytterligare 10-15 minuter, håll koll, när botten av bullarna är gyllene och bullarna studsar tillbaks när du trycker lätt ovanpå dem så är det klart.
16. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna.
Glasyr:
17. Smält smöret med mjölken och vispa ner vaniljsockret. Tillsätt lite av florsockret i taget och vispa tills du har en slät glasyr.
18. Bred på glasyren när bullarna svalnat.
Enkelt & gott!
this recipe is perfect to our island in phillippines becuse not everybody there is an oven thank you for sharing this recipe
So happy to hear that you appreciate the recipe.:)
Brgds
Yvonne