Det här är ett sådant här viralt bakverk som dyker upp i flöden på sociala medier. Det ser ut som ett ullgarnnystan, där av namnet wool roll (ullrulle).
Eftersom jag är så förtjust i vetebröd i stort så ville jag testa den här varianten.
Det går att fylla med vad du vill, du kan strö kryddor ovanpå, inuti och helt enkelt variera i det oändliga.
Receptet och instruktioner hittade jag i den här youtubevideon från Apron, kolla in den!
Jag valde dock att kalljäsa degen istället, fylla den med mandelmassa och toppa med sockerlag. Jag har även gjort en variant i en avlång brödform, den fyllde jag med mozzarella och pesto som blev supergod men hann inte fotas.
Det som skiljer brödet åt från vanligt svenskt vetebröd är att det innehåller grädde istället för smör, det jäser fler gånger och så är formen annorlunda.
Det är ett mjuksegt och samtidigt fluffigt bröd, så härlig textur!
Hur den viks kommer jag definitivt använda till vanliga bullar framöver, gillar formen.Kalljäst Wool roll bread
2 st bröd
2 dl mjölk (ljummen)
2 tsk torrjäst
10 dl mjöl
1 tsk salt
3/4 dl socker
2 st ägg
2 dl grädde
Smör till formen
Fyllning:
200 g mandelmassa
½ dl grädde
2 tsk kardemumma
Mjölk till pensling
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
Instruktioner:
Dag 1:
1. Blanda jäst och mjöl och låt stå i tio minuter.
2. Tills resterande ingredienser och blanda rejält, gärna med maskin, till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
3. Plasta in och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
4. Dela degen i tolv lika stora delar och forma dem till bullar.
5. Plasta in och låt vila en kvart.
Obs! Receptet är för två runda bröd á sex bullar.
6. Klä botten av två springformar, 22-24 cm, och smörj kanterna med smör. Eller klä två limpformar, 1½ liter, med bakplåtspapper. Eller en av varje, såklart.
Fyllning:
7. Mixa eller riv mandelmassan grovt, blanda med kardemumma och grädde till en kräm.
Montering:
8. Kavla varje bulle till en oval, ca 15 cm lång.
9. Skär tunna strimlor av övre halvan av ovalen, lite som en bläckfisk. Lägg eventuell fyllning i den andra.
10. Vik in sidorna av den hela delen mot fyllningen och vik in bottendelen. Rulla fyllningsdelen mot strimlorna så att de kommer utåt, tryck ihop något och lägg sex bröd i varje i formen.
11. Låt jäsa inplastat minst en timme eller tills brödet fått dubbel storlek.
12. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
13. Pensla brödet med mjölk.
14. Grädda båda varianterna i ca 20-25 minuter eller tills de fått färg och känns stumma när du trycker försiktigt ovanpå.
Sockerlag:
15. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.
16. Pensla brödet med sockerlag (kan uteslutas) och låt svalna helt i formen.
Enkelt & gott!