Espressocheesecake med choklad

Nordic NestOm du gillar kaffe så är det här cheesecaken för dig. Den är smaksatt med espressopulver, som en frystorkad Nescafévariant, mest för att jag tycker att det är det enklaste sättet att få till en kaffesmak som inte är just kaffe.

Beroende på hur du vill ha fyllningen har du några alternativ.

Jag har mortlat hälften av espressopulvret för att behålla en del av knastret, du kan skippa att mortla helt och hållet eller mortla allt beroende på vilken textur du vill ha.

När det gäller själva fyllningen så kan du röra om tills du får en slät enfärgad kräm eller göra som jag gjort här, swirlat runt lite lätt vilket ger en kräm med olika texturer.

Lika gott, olika upplevelse!

Porslinet på bilden kommer från Nordic Nests eget varumärke Scandi Living, serien har det passande namnet Freckle.

No bake espresso choklad cheesecake
8-12 bitar

Botten:
14 st Oreokakor (1 paket á 154 g)
50 g smör
½ tsk espressopulver

Fyllning:
300 g choklad, mörk
2 tsk espressopulver
400 g färskost
2 dl grädde
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker

Topping:
200 g choklad
1 dl grädde
5 g smör

Instruktioner:
1. Ta fram färskost och grädde så att de blir rumstempererade.

Botten:
2. Klä en springform, 18-22 cm med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.
3. Mixa kakorna och espressopulvret till ett smul.
4. Smält smöret och tillsätt, mixa slätt.
5. Tryck ner kaksmeten jämnt i botten av formen och ställ den i frysen.

Fyllning:
6. Mortla hälften av espressopulvret, eller allt om du inte vill ha några korn.
7. Grovhacka och smält chokladen.
8. Tillsätt espressopulvret, rör slätt och ställ åt sidan att svalna.
9. Vispa färskost, grädde, farinsocker och vaniljsocker fluffigt.
10. Vänd ner chokladen med en slickepott och vänd runt tills du har ett marmorerat resultat. Du kan också blanda helt slätt till en jämn färg, det ger två olika smaker men båda lika goda.
11. Häll fyllningen i formen. Jämna till och knacka formen mot bordet så smeten kommer ner ordentligt.
12. Ställ i kylen att stelna, gärna över natten, men minst 5 timmar.

Topping:
13. Grovhacka chokladen lägg i en bunke.
14. Värm upp grädden och häll över chokladen. Låt stå i ett par minuter.
15. Rör om tills du har en slät chokladkräm. Micra kort om chokladen inte smält helt.
16. Tillsätt smör och rör slätt.
17. Bred chokladen över kakan och ställ i kylen att stelna.

Enkelt & gott!

2

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x