Amaretto- & chokladtryffelkaka

Amaretto tryffelkaka bakalite.se 2

En lättgjord no bake tryffelkaka där jag smaksatte ena tryffeln med Amaretto. Sådär lent och ljuvligt som smälter i munnen.

Det blev så himla gott med mandellikör men det kan såklart varieras. Nästan allt jag gör kan varieras, byt exempelvis ut till en annan likör såsom Baileys? Om du inte vill använda likör kan du byta ut det mot grädde och istället ha en chokladtryffelkaka. Även det supergott!

Funkar bra med de allra flesta kaksorterna. Eventuellt kan du behöva anpassa mängden smör så att det håller ihop. Välj glutenfria kakor vid behov.

Amaretto- & chokladtryffelkaka
8-10 bitar

Botten:
100 g valfria hårda kakor (jag använde Oreo)
50 g smör

Tryffel 1:
250 g choklad, mörk
100 g choklad, ljus
3 dl grädde
25 g smör

Tryffel 2:
200 g choklad, ljus
1 dl grädde
½ dl Amaretto eller annan mandellikör

15 g smör

Instruktioner:
Botten:
1. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten och sätt tårtplast längs insidan. Om du inte har tårtplast kan du klippa ut längder av bakplåtspapper och tejpa ihop.
2. Smält smöret.
3. Mixa kakorna till ett fint smul och blanda med smöret.
4. Tryck ner kaksmulet jämnt i botten av formen och ställ i kylen.

Tryffel 1:
5. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör och grädde. Smält i mikro låg värme med korta intervaller, rör om emellanåt, tills du har en blank chokladkräm.
6. Häll chokladen över kakbotten och låt svalna innan du ställer den i kylen för att stelna ett par timmar.

Amaretto tryffelkaka bakalite.se 1

Tryffel 2:
7.Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör, grädde och likör. Smält i mikro låg värme med korta intervaller, rör om emellanåt, tills du har en blank chokladkräm.
8. Ta kakan ur kylen och häll på tryffeln, bred ut jämnt.
9 . Ställ kakan i kylen att stelna, gärna över natten.
10. Ta fram en stund före servering och toppa gärna med bär, frukt, grädde, nötter, choklad eller ingenting alls.
Enkelt & gott

23

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ingrid
Ingrid
10 månader sedan

Tänkte göra den här
Då är frågan. Ska det vara smör i tryffel 2 också? Står i instruktionerna men står inte med i ingredienserna.

Yvonne
Svara på  Ingrid
10 månader sedan

Hej!

Du har helt rätt, det ska vara 15 g smör i tryffel 2. Det måste ha ramlat bort men jag har ändrat det.

Tack för att du sa till och gott nytt år! 😊

//Y

Lindah
Lindah
1 år sedan

Ser underbart gott ut! En fråga, går den att frysa? Och hur länge håller den i kylen?

Yvonne
Svara på  Lindah
1 år sedan

Kul att du gillar det! 🥰

Det går fint att frysa in, låt tina i kylen.

Lite osäker på hur länge den håller sig i kyl men åtminstone några dagar.

Kram Y

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x