Bakad rabarber med kardemumma

Bakad rabarber bakaliteDen här desserten är en kombination av enkelt att göra, lätt att variera och imponera med, billig och framför allt, mycket mycket god.

Du kan välja att baka i ugnen eller sätta formen direkt på grillen, resultatet blir precis lika gott. Du väljer själv tillbehör såsom glass, kaka, en fluffig Mascarponekräm eller så äter du den precis som den är.

Rabarbern bakas i sockerlag och behöver inte ens skalas utan bara delas för att få plats i formen eller i den storlek du önskar. Se till att anpassa tiden i ugnen eller på grillen efter rabarberns tjocklek.

Sirapen som blir kvar i formen kan du ringla över rabarbern vid servering.

Självklart går det lika bra att variera med de frukter eller bär du föredrar såväl som kryddning. Bilden längst ner är en variant där jag tog hälften äpplen och hälften rabarber och kryddade med kanel istället för kardemumma. Så gott!Bakad rabarber äpple bakaliteBakad rabarber

300-1000 g rabarber (beroende på ugnsform)
1 dl socker
1 dl vatten
3 tsk kardemumma, färskmalen

Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader eller starta grillen.
2. Häll vatten, socker och det 2 tsk kardemumma i en kastrull.
3. Koka tills sockret lösts upp sig och sockerlagen är glansig.
4. Tvätta och dela rabarbern i önskade bitar, lägg dem jämsides i en ugnstålig form.
5. Häll sockerlagen över rabarbern och strö resten av kardemumman ovanpå. Baka i ugnen eller på grillen, indirekt värme, i 10-20 minuter, tills rabarbern är mjuk.
6. Servera tillsammans med vaniljglass, Mascarpone, grädde, vaniljsås eller tillsammans med exempelvis kaksmul och frosting.

Enkelt & gott!

1