Samarbete med Smeg.
Sugen på en pastarätt? En vegetarisk Italien-inspirerad pastarätt? En som är lättlagad? Och väldigt god?
Här är den. Färska champinjoner kryddade med oregano, inkokta med balsamvinäger och krossade tomater. Blandat med grädde, förstklassig Parmesan från Montecoppe och serverat med hemmagjord pasta och tomater.
Det enda som är lite ”krångligt” är att jag valde att göra egen pasta men det går precis lika bra med färdigköpt.
Receptet är mitt resultat i Smegs cooking challenge som jag fått äran delta i. Grunden är att utgå från deras serie stekpannor och kastruller och tillaga en Italien-inspirerad rätt. Varför italienskt? Smeg är italienskt, simple as that.I utmaningen ingick även en välfylld låda med goda italienska ingredienser att använda. Dessutom fick deltagarna lägga till max 5 egna produkter för att komplettera sitt recept.Jag bestämde dock helt på eget bevåg att vatten, salt, socker och peppar inte räknas.
Till pastan använde jag durumvete från Kungsörnen, olivolja från Zeta och vanliga ekologiska ägg. Det går naturligtvis lika bra att köpa färdig pasta men eftersom jag kände för att briljera så gjorde jag egen. Plus det lilla faktumet att vi har en pastamaskin.
Utöver ägg till pastan så la jag till grädde, färska champinjoner, oregano och tomater som mina tillval.
Tomaterna då, de här pyttesmå godingarna kommer från två trötta körbärstomatsplantor i vårt kök som vägrar sluta blomma. De får inte särskilt mycket sol längre men jag kan inte med att ta bort dem förrän de slutat ge tomater.
Samtliga kastruller och pannor har klassisk Smeg-design som passar i alla kök. Exakt alla. Kvaliteten är grym och jag rekommenderar dem varmt. Efter att ha använt, speciellt traktörpannan, i stort sett dagligen, så syns inget slitage i pannan. Som jag vill ha det. Läs mer om den patenterade undersidan och alla andra funktioner på Smegs sida.
Den nyaste produkten i serien är en kastrull med lock på 2,7 liter, utöver det finns fyra olika stekpannor (24, 26, 28 & 30 cm), två kastruller (4.6 resp 7,1 liter), en wokpanna (30 cm) och en traktörpanna med lock (28 cm).
OBS! Väldigt viktigt att tillägga är att medan maten lagas så bjuds det på grissini och kronärtskockscreme.Balsamico- & tomatinkokta champinjoner med oregano, grädde, Parmesan och pasta.
3-4 portioner
Pasta:
5 dl durumvetemjöl, Kungsörnen
4 st ägg
1 msk olivolja
eller 500 g färdig papardelle
Vatten, salt och olivolja till kokning
Sås:
250 g färska champinjoner
2 msk olivolja, Zeta
3 msk Balsamico, Zeta
2 tsk strösocker
1-2 msk färsk oregano
400 g finkrossade tomater, Mutti
ev ½-1 dl vatten
1 dl grädde
100 g Parmesan, Montecoppe
salt
svartpeppar
Till servering:
100 g Parmesan
tomater
Instruktioner:
Pasta:
1. Recept och tillvägagångssätt på hemmagjord pasta lånade jag hos Zeta. Jag valde att göra papardelle men i stort sett vilken form som helst funkar.
Alternativt, ta fram ditt paket med pasta.
Sås:
2. Hetta upp olja i pannan och sätt på medelvärme.
3. Tvätta, ansa och dela champinjonerna.
4. Bryn svamparna i olja, salt och peppra.
5. Repa oregano och tillsätt.
6. Sänk värmen och tillsätt krossade tomater, Balsamico och socker.
7. Låt sjuda i ca 15 minuter, rör om ibland. Tillsätt vatten om det behövs.
Pasta:
8. Tillaga pastan al dente i väl saltat vatten och 1 msk olivolja.
9. Häll av vattnet och blanda pastan med olivolja.
Sås:
10. Tillsätt grädde och låt sjuda i 5 minuter.
11. Riv parmesan fint och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.
Servera:
12. Häll såsen över pastan och toppa med tomater.
13. Servera tillsammans med balsamvinäger, oliver och finriven parmesan.Enkelt & gott!