Undrade varför jag inte gjort banansylt eller bananmarmelad tidigare och bestämde mig för att testa.
Jo, det här funkar alldeles utmärkt både som marmelad och sylt! Du kan använda som pålägg på en macka, att toppa gröten med eller som en del av en fyllning i en tårta.
Eller hallå, syltkakor med bananfyllning! Här använde jag gula mogna bananer, inte övermogna, och därför fick sylten behålla sin gula färg. Gillar det!
Om du inte är så förtjust i citron kan du halvera mängden av det i receptet.
När jag gjorde det här receptet första gången sparade jag det som synes i små burkar som jag hade i kylen. Kan nu tala om att de en oöppnad burk klarade sig finfint i över ett år.
Banan- & citronmarmelad
ca 6 dl
350 g banan (ca 3 st normalstora)
½ st citron
1½ dl syltsocker
Instruktioner:
1. Riv skalet av en citron och pressa ur saften.
2. Skala och mosa bananerna.
3. Blanda alla ingredienser i en kastrull, rör om och låt koka på medelvärme i 3-5 minuter. Rör om då och då.
4. Fördela sylten på burkar, låt svalna och förvara sen i kylen.
Enkelt & gott!