Vad sägs om en banankladdkaka med pistagenötter och choklad? Tycker nog att det behövs varianter av fika baserat på banan. Banan garanterar ju saftiga kakor och i en kladdkaka blir det extra saftigt. Nötterna ger ett gott crunch och om du vill så kan du gärna använda salta nötter.
Det går fint att skippa chokladtoppingen, kakan är god även utan, det är mest jag som inte kan låta bli att hälla choklad på allt. Pga choklad.
Om du inte gillar pistage så kan du byta ut till andra nötter, valnötter och banan är ju klassiska vänner men även jordnötter, cashew och hasselnötter funkar bra.
Skulle du föredra en banankladdkaka med lönnsirapsfrosting så finns det här.
Banan- & pistagekaka med choklad
10-20 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
2 st ägg
1 dl socker
2 st bananer, normalstora
½ tsk salt
2 dl mjöl
100 g pistagenötter, skalade
Topping:
200 g mjölkchoklad
1½ dl grädde
pistagenötter
Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och vispa ihop med ägg, socker och salt.
3. Mosa bananerna ordentligt och tillsätt tillsammans med mjölet. Vispa snabbt ihop.
4. Grovhacka nötterna, spara lite till topping, och rör ner resten.
5. Häll smeten i formen och jämna till.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan stannat.
7. Ta ut kakan, tryck ner kanterna något och låt svalna i formen.
Topping:
8. Finhacka och lägg chokladen i en bunke.
9. Hetta upp grädden tills det ryker och häll över chokladen. Rör tills du har en slät chokladkräm.
10. Häll chokladen över kakan och strö över nötter.
11. Ställ i kylen för att stelna.
Förvaras i kylen. Den klarar sig i flera dagar och banansmaken blir ännu mer framträdande efter någon dag.
Enkelt & gott!