Basque cheesecake är en spansk ugnsbakad cheesecake utan botten och med en bränd yta.
Det här är första gången jag bakar den och smakar den och oj, enkelt och så himla god! Den kan ätas kylskåpskall, ljummen eller rumstempererad men låt den gärna få sätta sig i kylen.
Att ytan är, ska vi säga, välgräddad ger en god kontrast till den milda smaken av själva kakan.
Den här varianten har jag gjort glutenfri men om du vill kan du byta ut majsstärkelsen mot vetemjöl.
Det är såklart stor skillnad på ugnar och temperaturer och vilken storlek man väljer att baka sin kaka i så hål koll under gräddningen. Ytan ska brännas men inte bli bränd. Make sense?
Viktigt också att pappret täcker hela insidan av formen så att det inte rinner ut under gräddning.
Med det sagt, bara gör den här. Det är enklare än du tror, rustikt utseende (aka osnygg) men så mycket godare än du tror. Lycka till!
Om du vill göra en med chokladsmak så hittar du det receptet här.
Basque burnt cheesecake
8-10 bitar
600 g färskost naturell
2 dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
3 msk majsstärkesle
3 dl grädde
4 st ägg
Instruktioner:
1. Ta fram färskost, grädde och ägg i god tid innan så att de blir rumstempererade.
2. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, låt ugnen vara redo ett tag innan det är dags att sätta in kakan. Om du inte har varmluftsugn så kan du testa att 225 grader vanlig över- och undervärme men håll koll så att inte pappret når värmeelementen.
3. Klä in en springform, 18-22 cm, med bakplåtspapper. Se till att pappret täcker hela vägen upp och en bit ovanför formen. Använd flera papper om det behövs, det får inte vara några glipor utan pappret täcka hela formen. Du ska kunna lyfta ur kakan med hjälp av pappret.
4. Blanda färskost, socker, vaniljpulver och salt med en slickepott eller liknande tills du har en slät smet. Vispa inte!
5. Vispa ihop majsstärkelsen med lite av grädden.
6. Vispa samman ägg och resten av grädde i en skål, blanda med majsstärkelseröran. Tillsätt till smeten lite i taget och se till att det är helt integrerat innan du tillsätter mer. Rör slätt.
7. Häll smeten i formen, knacka formen mot bordet så att smeten fördelar sig jämnt utan luftbubblor.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter men håll koll efter 20. Ytan ska bli rejält mörk men inte bränd medan mitten ska vara lös. Öppna inte ugnen i onödan.
Tänk på att alla ugnar är olika så se till att justera värmen och tiden efter din ugn. Det blir också skillnad om du har en mindre form osv.
9. Ta ut kakan och låt svalna helt rumstemperatur och ställ sedan i kylen över natten.
10. Ta fram kakan och låt den gärna stå framme en stund före servering.
Enkelt & gott!