Jag känner ingen som inte gillar biskvier och jag tror att det beror på den härliga kombinationen av smaker och textur. Eller kanske beror det på att jag inte känner så många!
Det finns så många olika sätt att variera smaken på och den här gången valde jag svarta vinbär, det matchar den annars ganska söta kakan väl.
Receptet på själva mandelbotten har jag provat fram och det här ger en kaka som har en mjuk mitt och mjuksega kanter. Det är så jag föredrar dem.
Eftersom det är några pyssliga moment att göra biskvier så brukar jag baka dubbel sats av bottnarna och lägga dem i frysen. Perfekt att ta fram och slutföra med bara två moment en annan dag.
Biskvier är naturligt glutenfria och passar därför till fler, ytterligare en orsak att gilla dem.
Biskvier
15 st
Mandelbotten:
2 st äggvita
1 dl socker
3 dl mandelmjöl
Svartvinbärspuré:
150 g svarta vinbär
1/4 dl socker
Fyllning:
200 g smör
1 dl florsocker
1 dl svartvinbärspuré
1 krm vaniljpulver
Topping:
200 g choklad, mörk
1 msk smör
Instruktioner:
Mandelbotten:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
2. Separera äggen. Blanda mandelmjöl, äggvitor och socker till en slät, kladdig deg.
3. Skeda upp 15 st kakor glest på plåtar. Använd kallt vatten på händerna för att lättare forma dem.
4. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 min tills de fått lite lätt färg.
5. Låt bottnarna kallna helt på plåten, lossa dem försiktigt från pappret och lägg på galler.
Svartvinbärspuré:
6. Koka samman vinbär och socker tills det tjocknar, ca 10 minuter.
7. Mosa genom en finmaskig sil och låt svalna. Du behöver 1 dl till fyllningen, resterande kan användas som sylt.
Fyllning:
8. Vispa mjukt smör, florsocker och vaniljpulver fluffigt.
9. Tillsätt vinbärspurén och vispa slätt.
10. Spritsa eller bred krämen på bottnarna och forma till en slät topp med en bred kniv.
11. Ställ i kylen för att stelna i en halvtimme.
Topping:
12. Smält chokladen i en skål, rör ner smöret och låt svalna något.
13. Doppa sidan med fyllning i chokladen, låt rinna av något och ställ sedan i kylen att stelna.
Enkelt & gott!