Brynt smörkrämsfrosting på mandelkaka (glutenfritt)

Att många av er gillar brynt smör har jag förstått så det känns inte alls konstigt att toppa den här goda mandelkakan med brynt smörkrämsfrosting.

Kakan är alltså mandelbaserad och därmed naturligt glutenfri, den är lättbakad och funkar bra även utan topping. Såväl som med annat på eller till. Ett bra fika helt enkelt!

Den här frostingen tycker jag kommer bäst tills in rätt tillsammans med syrliga bär eller frukter. Som hallon. Eller banan, citron, kiwi och melon. (Förlåt).

Läs gärna hela receptet innan du sätter igång med bakningen eftersom smöret ska brynas och stelna först. Det kan dock göras flera dagar i förväg.

Mandelkaka m brynt smörfrosting
8-10 bitar

Brynt smörkrämsfrosting:
150 g smör
½ dl florsocker
200 g färskost
1 dl sötad kondenserad mjölk

Kaka:
225 g smör
2 dl socker
2 st ägg
4½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Instruktioner:
Smörkrämsfrosting:

  1. Bryn smöret (värm i kastrull under ständig vispning tills smöret doftar nötigt och har fått en gyllene färg).
  2. Låt svalna och ställ sedan att stelna i kylen.

Kaka:

  1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 170 grader och ställ in en plåt i mitten. Det kan läcka smör ur formen så använd en plåt istället för galler.
  3. Klä en springform, ca 22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
  4. Vispa mjukt smör och socker tills det är krämigt.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
  6. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt och vispa slätt.
  7. Häll smeten i formen och jämna till.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Flytta ner plåten med kakan ett steg och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  9. Använd baksidan av en sked och pressa försiktigt ner kanterna så att kakan blir jämn. Låt svalna.

Smörkräm:

  1. Ta fram det brynta smöret och färskost så att de blir rumstempererade.
  2. Vispa smör och florsocker fluffigt.
  3. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa samman.
  4. Tillsätt färskosten och vispa slätt.
    Bred krämen på kakan och ställ i kylen för att sätta sig något.
  5. Toppa gärna med hallon eller andra syrliga bär. Servera rumstempererad.

Enkelt & gott!

2

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese W
Therese W
6 månader sedan

Lite dålig erfarenhet av kakor med potatismjöl… Blir den torr om man bakar den dagen innan?

Yvonne
Svara på  Therese W
6 månader sedan

Hej Therese!

Det är relativt liten del potatismjöl så jag upplever inte att den blir torr. 🙂

Kram Y

Therese W
Therese W
Svara på  Yvonne
6 månader sedan

Tack snälla för svar! Livet blir ju lite lättare när man kan förbereda…🙏🏻😊

Helena Näslund
Helena Näslund
7 månader sedan

Oj, det låter gott! Tack för att du delar med dig.

Yvonne
Svara på  Helena Näslund
7 månader sedan

Tack för att du skriver! ❤

//Y

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x