Vår butik sålde ut Oreokakor så vi passade på att köpa upp en del. Så vad ska jag baka med kakor som redan är, eh, bakade?
Nu är det ju så att Oreo är både goda och fina, älskar att de är så mörka, och funkar så bra som hela kakor i bakverk och som smul så det var inget problem att komma på något gott.
Just den här gången tänkte jag på Cookies & Cream och ville fokusera på vanilj. Därav vaniljpannacotta.
Botten består av en vanlig brownie, eller kladdkaka, där jag tryckte ner miniOreos för ett crunch, det kan skippas om man så vill.
Därefter kommer en slät vaniljpannacotta och därefter ville jag ha något med Oreo igen och det blev något så simpelt som mixade kakor blandat med sötad kondenserad mjölk. Så gott!
För att avsluta det hela gjorde jag en busenkel chokladgrädde som binder samman allt.
Japp, det här är en väldigt god tårta!
Den här tårtan är inte alls svår att göra men tar tid eftersom pannacottalagret måste stelna innan du går vidare med de sista lagret. Annars rä det bara att köra.
Jag gjorde de två första lagren och lät tårtan stå i kylen över natten och gjorde klar den dagen därpå. Funkar utmärkt.
Nästa gång jag bakar den här så kommer jag halvera receptet till brownien, hälften hade räckt, så gör det om du vill göra det ännu enklare. Kom då ihåg att minska gräddningstiden.Cookies ’n’ creamtårta
8-10 bitar
Browniebotten
2 dl socker
2 st ägg
150 g smör
100 g choklad, mörk
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
½ st burk Oreo mini, 115 g
Smör till formen
Pannacotta
2 tsk gelatinpulver eller annat geleringsmedel
2 msk vatten
5 dl grädde
1 msk socker
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Oreolager
150 g Oreokakor
1-1½ dl sötad kondenserad mjölk
Chokladmousse
2 dl grädde
½ dl socker
3 msk kakao
1 krm salt
Topping
1 burk Minioreo eller ½ paket vanliga Oreo
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 22 cm, med bakplåtspapper och smörj insidan av kanterna med smör.
2. Finhacka chokladen och smält tillsammans med smöret.
3. Rör ihop ägg och socker jämnt. Tillsätt chokladsmöret.
4. Blanda kakao, salt och mjöl. Tillsätt smeten och rör jämnt.
5. Häll smeten i formen och tryck ner Oreokakor.
6. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kakan stannat.
7. Låt svalna helt i formen.
Pannacotta:
8. Om du använder gelatinpulver så blandar du det med kallt vatten och låter stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i micro.
Förbered annars ditt valda geleringsmedel (Agar agar, gelsocker etc) enligt instruktioner.
9. Koka upp grädde, socker och vaniljpulver under omrörning.
10. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinblandningen.
Montering:
11. Lossa kanterna på springformen och sätt på tårtplast eller bakplåtspapper runt hela kakan. Sätt tillbaks formens kant för stabilitet.
12. Häll pannacottan ovanpå chokladbotten och låt svalna, ställ sedan i kylen att stelna. Minst 4 timmar.
Oreolager:
13. Mixa Oreokakor till ett smul.
14. Tillsätt 1 dl kondeneserad mjölk och mixa till en kladdig, bredbar smet. Tillsätt mer mjölk om smeten är för hård.
15. Bred försiktigt ut Oreosmeten ovanpå pannacottan.
16. Ställ i kylen en kvart.
Chokladmousse:
17. Blanda socker, kakao och salt i en stor bunke.
18. Tillsätt grädden och rör om till en slät smet.
19. Vispa på låg (viktigt) hastighet tills du har en fluffig grädde. Det tar 1-2 minuter.
Montering:
20. Ta fram tårtan och ta den ur formen, sätt tårtan på ett fat och ta bort tårtplasten.
21. Fördela grädden jämnt ovanpå och längs kanterna.
22. Toppa med minioreokakor eller grovhackade vanliga Oreokakor och smul.
Hej!
Kan man ersätta den kondenserade mjölken mot något. Vill baka laktosfritt.
Tack!
Hej Emma!
Du kan göra egen kondenserad mjölk av valfri mjölkdryck, jag gjorde på kokosmjölk en gång. Det är inte svårt men tar en stund att koka ner. Har inte receptet nu men det är lätt att hitta om du googlar.
Annars skulle jag blanda en laktosfri färskost med lite yoghurt eller grädde för att få rätt konsistens och lika god smak.
Mvh Yvonne