Jag har inget vettigt namn på den här ännu men jag har bett om hjälp på Instagram och hoppas kunna ändra det snart. Mina namn blir så långa. Vill kalla det ”Kalasbit” men det säger inte så mycket om vad de består av. Inget egentligen.
Det är ett lager chokladbollssmet, ett lager havrebollssmet (kioskboll) och sen lite len mjölkchokladganache ovanpå. I lagom stora bitar. Goda bitar.
Glutenfritt, no bake och väldigt enkelt att göra. En riktigt bra bit till både vuxen- och barnkalas.
Chokladboll/Havreboll i bitar
10-12 bitar
Chokladboll:
200 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
8 dl havregryn
1½ dl kakao
½-1 dl starkt kaffe
Havre- & kokosboll:
150 g smör
2 dl strösocker
5 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
½ dl grädde
Topping:
150 g choklad, ljus
3/4 dl grädde
Instruktioner:
1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
2. Klä en form, ca 15 x 25 cm, med bakplåtspapper.
Chokladboll:
3. Vispa smör och socker krämigt.
4. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en deg. Tillsätt eventuellt mer kaffe om det behövs.
5. Tryck ner degen i formen, jämna till och ställ i kylen.
Havre- & kokosboll:
6. Gör samma sak som med chokladbollsdegen. Tillsätt mer grädde om det behövs.
7. Lägg ner degen i formen. Tryck lätt ihop degplattorna och jämna till.
8. Lägg i kylen att stelna.
Topping:
9. Grovhacka choklad och lägg i en bunke.
10. Värm upp grädde och häll över chokladen. Låt stå i några minuter rör sedan om till en slät chokladkräm.
11. Låt svalna och tjockna något, rör om ett par gånger under tiden.
12. Häll chokladkrämen på kokoslagret, bred ut jämnt och ställ i kylen att stelna.
13. Skär i bitar av önskad storlek och servera rumstempererad.
Enkelt & gott!
Vad bör jag byta ut havregryn emot, i denna kaka? Tror du att Qinoapuffar kan fungera till det?
Mvh Britt-Marie
Hej!
Om du mixar puffarna, inte till ett mjöl men mindre, borde det ge ungefär samma resultat havregryn.
Tillsätt mer vätska om det blir för torrt för att hålla samman.
Låt mig gärna veta hur det blev!
Kram Y