Chokladbollar gillar många av oss, barn som vuxna och de är enkla att göra, glutenfria och passar till vardag som fest. Ett väldigt bra fika helt enkelt.
Så, hur gör vi dem till julgodis? Såhär;
Vi kavlar ut smeten och tar ut juliga former med pepparkaksformar, doppar dem i choklad och tada, vi har julgodis!
Jag gjorde stjärnor och granar och fick ut ungefär 15 st.
Jo, jag testade att täcka dem med pärlsocker resp kokosflingor men det ville inte fästa så jag tog choklad istället. Och precis som vanligt så kan det blir sjukt mycket finare än det här, om man har tålamod och lugn. Jag saknar båda så därför döljer jag det värsta kladdet med florsocker. Smarta jag.
Chokladbollsstjärnor
10-16 bitar
Chokladboll:
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
3 mskl kakao
1-2 msk kaffe eller mjölk
Topping:
200 g choklad
5 g smör eller olja
½ msk florsocker
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt och lägg ett bakplåtspapper på en bricka som får plats i frysen.
- Mixa havregrynen till ett smul och blanda med socker och kakao.
- Tillsätt smör och blanda till en deg.
- Tillsätt kaffe, lite i taget och blanda tills du har en formbar deg.
- Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla till ca ½ cm tjock. Använd pepparkaksformar och ta små ”kakor” och lägg på brickan.
- Ställ brickan i frysen, minst 1 timme.
Topping: - Finhacka och lägg choklad och smör i en djup skål eller kopp. Smält på medelvärme i mikro under korta intervaller, rör om tills du har en slät chokladkräm.
- Använd en sticka eller liknande och doppa ”kakorna” i chokladen, skaka och skrapa av överflödig choklad och lägg kakorna på brickan igen.
- Häll den choklad som är kvar i en spritspåse och ringla över, eller använd en gaffel för att ringla. Om du vill göra dem jättefina så kan du ju smälta mer choklad, spritsa fina mönster och kanske sätta på lite strössel.
- Ställ in i kylen för att stelna.
- Pudra ev med florsocker och servera rumstempererade.
Enkelt & gott!