Chokladbollsdeg och marsipan är en god kombination och lite kul att göra som en rulle. Som en Punschrullerulle fast med chokladbollsfyllning, glutenfritt, gott och enkelt att göra.
Marsipanen jag använder kommer i en hel bit som väger 500 g men det går bra att köpa ex färdiga marsipanlock. Använd två stycken och skarva samman.
Ta mer kakao om du vill, det behövs ganska mycket för att balansera marsipanens sötma. Det går också bra att breda ut degen ovanpå marsipanen, för min del så blir det för ojämnt så jag kavlar istället.
Det här fikat går fint att frysa in.
Chokladbollsrulle
200 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
8 dl havregryn
1½ dl kakao
½ dl starkt kaffe eller espresso
3 msk grädde alt med kaffe
300-500 g marsipan
ca 3 msk vatten
Topping:
50 g choklad
1 msk smör
1 msk pärlsocker eller kokosflingor
Instruktioner:
Fyllning:
- Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
- Vispa smör och socker krämigt.
- Mixa havregrynen till ett smul, låt det inte blir mjöl. Det går bra att skippa det här steget men tillsätt isåfall mer vätska.
- Blanda havregryn och tillsätt smörblandningen tillsammans med kaffe. Vispa samman till en fast deg.
- Tillsätt grädde och vispa samman tills du har en mjuk och krämig deg.
- Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla till en rektangel, några cm mindre än pappret.
- Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper, några mm tunn, ca en cm större än degen.
- Pensla ett tunt lager kallt vatten över hela marsipanplattan.
- Lägg plattan med fyllning ovanpå marsipanplattan och tryck lätt ihop.
- Rulla in marsipanen i mitten och följ efter med hjälp av pappret tills du har en tät rulle. Lägg skarven nedåt.
- Smält choklad tillsammans med smör och rör slätt. Bred eller häll choklad ovanpå rullen.
- Strö över pärlsocker eller kokos och lägg in rullen i kylen för att stelna. Skär i önskade bitar och servera gärna rumstempererat.
Enkelt & gott!