Chokladfudgebrownies med salt kolasmörkräm

Chokladfudgebrownies i olika varianter återkommer jag till hela tiden. Här har jag kombinerat den med en av de mest populära toppingar jag gjort: salt kolasmörkräm.

Brownien är lätt att göra och blir alltid sådär krämig och god. Originalreceptet och några andra varianter finns här.

Det går bra att variera chokladstyrka och jag brukar ofta blanda hälften mörk och hälften ljus. Just här tycker jag att enbart mörk passar bäst till den söta smörkrämen.

Fudgebrownie med salt kolasmörkräm
14-20 st

Brownie:
200 g choklad, mörk
150 g smör
2 st ägg
2 dl socker
2½ dl mjöl
½ dl kakao

Kolasmörkräm:
150 g smör
2 dl florsocker
1½ dl kolasås (ca 3/4 burk dulce de leche)

Topping:
½-1 msk flingsalt

Instruktioner:

  1. Ta fram smör till smörkrämen så att det blir mjukt.

Brownie:

  1. Finhacka chokladen och smält tillsammans med smör. Rör om tills all choklad smält och låt svalna.
  2. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 15 x 30 cm och sätt ugnen på 170 grader.
  3. Vispa samman ägg och socker.
  4. Blanda mjöl och kakao, tillsätt smeten.
  5. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
  6. Häll smeten i formen och jämna till.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Kakan ska vara rörlig i mitten medan kanterna har satt sig.
  8. Låt svalna helt i formen.

Smörkräm:

  1. Vispa smöret vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och vispa till en kräm.
  3. Tillsätt kolasåsen och vispa slätt.
  4. Bred ut smörkrämen jämnt över hla kakan och strö över flingsalt.
  5. Skär i önskade bitar och servera rumstempererad. Förvaras i kyl.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

10 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
3 månader sedan

Hej,
Går det att göra smörkrämen dagen innan och förvara i kylen?

Anna
Anna
Svara på  Yvonne
3 månader sedan

Underbart, tack! Ska prova imorgon!

Johanna
Johanna
1 år sedan

Hej!
Går dem att frysa ner med smörkrämen på?

Yvonne
Svara på  Johanna
1 år sedan

Hej Johanna!

Japp, det går bra, låt dem tina i kylen innan.😊
Ber om ursäkt för sent svar.

//Yvonne

Linda
Linda
1 år sedan

Min smet skar sig, smöret separerade.
Är det för att chokladsmeten var för varm när jag hällde i den möjligtvis?

Yvonne
Svara på  Linda
1 år sedan

Nej vad trist! :/
Jag tror att du har rätt i att chokladblandningen var för varm, det har hänt mig några gånger (tålamod är inte min grej).
Det brukar dock gå att vispa med elvisp tills smeten svalnat och går ihop igen, inte alltid det fungerar men värt ett försök.

Kram Y

Linda
Linda
Svara på  Yvonne
1 år sedan

Det är inte hela världen, smaken fanns ju där :).
Inte ens det hade jag tålamod med, såg att den skurit sig men den fick gå in i ugnen ändå 😅.
Mannen var supernöjd med smaken så ska göra ny omgång nu, otroligt goda och älskar att de funkade bra att frysa med ☺️.
Tack för ett underbart recept!

Yvonne
Svara på  Linda
1 år sedan

Tusen tack för fina ord, du anar inte hur glad jag blir!😊

Kram Y

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x