Chokladkaka med kaffe, rysk smörkräm och vit chokladganache

Kaffechokladkaka rysk bakalite.se 1När jag bakade den här kakan var jag sugen på att göra något helt nytt. Dels i en form jag inte normalt använder och med smaker jag inte testat tidigare.

Det blev den här chokladkakan med kaffe, en rysk smörkkäm och en topping av vit choklad och kaffe. Enkelt som bara den och mycket gott!

Den ryska smörkrämen är en busenkel, och i mitt tycke godare än den vanliga svenska, som jag helt säkert kommer göra igen.

Att göra en chokladganache med vit choklad och kaffe gav en god sötma. Jag är inte så förtjust i vit choklad normalt men med kaffe blev det väldigt gott.

Testa!Kaffechokladkaka rysk bakalite.se 3 Chokladkaka
1½ liter brödform

Kaka:
200 g smör
100 g ljus choklad
100 g mörk choklad
2 st ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl mjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Pensling:
½-1 dl espresso eller starkt kaffe

Rysk smörkräm:
125 g smör
1 dl sötad kondenserad mjölk
½ tsk vaniljpulver alt 3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Topping:
100 g vit choklad
4 msk grädde
2 tsk espressopulver, ex nescafe

Instruktioner:

Chokladkaka:
1. Blöt ett bakplåtspapper helt, krama ur det och klä in en brödform.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med smör, låt svalna något.
4. Vispa ägg och socker fluffigt.
5. Tillsätt chokladsmöret.
6. Sikta samman mjöl, salt, kakao och bakpulver, tillsätt smeten och vispa slätt.
7. Häll smeten jämnt i formen.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-50, eller tills en provsticka kommer ut torr.
9. Låt svalna helt i formen, gärna över natten.

Smörkräm:
10. Vispa rumstempererat smör vitt och fluffigt, minst 5 minuter med elvisp.
11. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning och vispa tills det är ordentligt blandat.
12. Tillsätt salt och vanilj och vispa slätt.

Montering:
13. Dela kakan i tre lika tjocka delar. Jämna till kanterna med en kniv.
14. Pensla den första botten med kaffe och bred sen på en tredejdel av smörkrämen. Upprepa med nästa botten.
15. Lägg på den sista botten, pensla med kaffe och bred på smörkräm ovanpå och runt om kakan.
16. Ställ i kylen att stelna en timme.

Topping:
17. Finhacka chokladen.
18. Smält chokladen försiktigt tillsammans med espresso och grädde. Rör om tills chokladen smält helt.
19. Låt svalna något och häll sedan över kakan. Ställ i kylen att stelna något.
20. Skär i skivor och server. Förvara i kylen.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x