Kladdkaka med nöttosca av brynt smör

Kladdkaka tosca bakalite.se 1

Visst kan vi inte få nog av kladdkaka? Det verkar inte så, det finns ju en temadag för det numer och den uppmärksammas nästan lika mycket som kanelbullens. Inte riktigt, men nästan.

I vilket fall som helst så är det här en av mina varianter av kladdkaka, den lite tyngre av de två. Den är gjord på choklad vilket inte bara blir extra gott utan gör att kakan kommer sätta sig i en bra konsistens även om den är överkladdig när du tar den ur ugnen.

Just den här gången så toppade jag med en tosca med hasselnötter och mandel. Du kan byta ut mot vilka nötter eller fröer du gillar i motsvarande mängd. Du kan såklart också rosta nötterna innan om du föredrar den smaken.

Jag gjorde toscan på brynt smör så det blev en extra kolasöt smak, så gott!

Toscan är rätt tung den med så under gräddningen kommer smörsåsen ringla sig ner genom kakan och smaksätta alltihop. Det är något väldigt bra, och gott.

Dags att fika?

Kladdkaka
150 g smör
200 g choklad, ca 50%
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smör till formen

Tosca:
100 g smör (att bryna)
1 dl socker
2 msk mjölk
2 msk mjöl
100 g mandel
100 g hasselnötter

eller 200 g valfria nötter eller frön

Instruktioner:
Chokladkaka:
1. Klä en springform, ca 22 cm, med bakplåtspapper. i botten och smörj in kanterna med smör.
2. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med smöret.
3. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt chokladsmöret.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta ner i smeten och rör slätt.
5. Bred ut smeten i formen och ställ i kylen medan du gör toscan.
6. Sätt ugnen på 175 grader.

Tosca:
7. Bryn smöret genom att smälta det i en kastrull, sätt på medelvärme och bryn tills smöret är gyllene och doftar kola. Rör om då och då så att det inte bränns! När smöret skummar upp och sen lägger sig så är det klart.
8. Grovhacka nötterna.
9. Vispa ner socker, mjöl och mjölk, koka upp och låt puttra tills det tjocknat.
10. Ta från plattan vänd ner nötterna.
11. Ta kakan ur kylen och skeda försiktigt ut lite toscasmeten i taget över hela kakan. Det kommer att sjunka ner en del men platta inte till eller försök jämna till, det sköter sig självt i ugnen.
12. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter, kanterna ska ha rest sig något.
13. Låt svalna i formen innan du försiktigt lossar kanterna och tar ur kakan. Om du bakar den dagen före servering så förvara den i kylen och värm upp den något innan.

Servera gärna med glass eller grädde och några syrliga bär.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x