Chokladkakor eller chocolate chip cookies

Chokladkakor bakalite.se 2Jag gillar att doppa. Bullar, mackor, kakor, choklad mm och allra helst i kaffe. När jag var liten var det te eller mjölk jag doppade i, huvudsaken var att det skulle doppas.

Inser att det kanske är lite barnsligt men jag fortsätter med det och de här kakorna gör sig alldeles utmärkt till mitt, ska vi säga, omogna, drag.

Knapriga utanpå och mjuka i mitten så att de suger upp kaffet precis som jag vill ha det. Just det, utan att det smular sönder och ramlar i koppen. Det gillas inte.

Här har jag använt samma deg och bakat i två olika storlekar, du väljer själv hur du vill göra. Det står uppdelat i receptet.

Du kan såklart byta ut den ljusa chokladen mot mörk eller vit eller skippa den helt. Det går också bra att tillsätt nötter.

Chokladkakor
12 stora eller ca 60 små

75 g smör
1½ dl farinsocker
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 krm äppelcidervinäger
1 st ägg
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk majsstärkelse
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 krm salt

100 g choklad, ljus

Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Vispa samman smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker.
3. Tillsätt olja, sirap, vinäger och ägg. Vispa slätt.
4. Blanda mjöl, kakao, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat och salt.
5. Grovhacka chokladen eller använd chokladknappar.
6. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl.
7. Vänd ner chokladen.

Stora kakor:
8. Dela degen i två delar och forma varje del till rullar, ca 5 cm i diameter.
9. Plasta in och lägg i kylen en halvtimme.
10. Sätt ugnen på 200 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
11. Ta fram degen och skär 12 skivor, forma till något och lägg glest på plåtar, sex på vardera plåt.
12. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de börjar spricka något.
13. Låt svalna helt på plåten.

Små kakor:
8. Dela degen i fyra delar och forma varje del till rullar, ca 2 cm i diameter.
9. Plasta in och lägg i kylen en halvtimme.
10. Sätt ugnen på 175 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
11. Ta fram degen och skär i tunna skivor, ca ½ cm. Forma till något och lägg glest på plåtarna.
12. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter eller tills de börjar spricka.
13. Låt svalna helt på plåten.

Gott & enkelt!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x