Chokladtårta med salta jordnötter och kolasås

Snickerstårta bakalite.se 3Sött, salt och choklad. Jotack.

Den här tårtan är supergod och inte särskilt avancerad att göra.

En basic chokladtårtbotten utan krusiduller, en vispad chokladganache med jordnötssmör och en fyllning av kolasås och salta jordnötter.

Enkelt och mycket gott!

Du kan med fördel göra tårtan dagen före servering och även göra botten ytterligare en dag innan dess. Eller frysa in botten om du vill vara väl förberedd.

Chokladkrämen, som består av tre ingredienser, är sjukt god och smälter i munnen.

Så om du inte har lust att baka hela tårtan så rekommenderar jag att du gör krämen och skedar i dig.

Eller toppar en kladdkaka eller vad du vill.

Kolasåsen, jag valde färdig dulce de leche men du kan såklart göra din egen eller köpa en annan sort. Jag använde saltade jordnötter, helt vanliga som man smäller i sig direkt ur påsen, eftersom de är allra godast och lite mjukare.

Om du vill ha extra mycket jordnötssmak så kan du stryka jordnötssmör på bottnarna innan du lägger på fyllning.

Självklart kan du toppa tårtan med extra kolasås eller jordnötter, det blir bara ännu godare. Jag hade ingen lust bara.

Snickerstårta
10-12 bitar

Chokladbotten:
3 st ägg
3 dl socker
1 dl vatten, kokhett
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smör till formen

Chokladkräm:
300 g choklad, ljus
4 dl grädde
3-4 msk jordnötssmör

Fyllning:
200 g jordnötter, salta
2 dl kolasås (ca en burk dulce de leche)

Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
3. Vispa ägg och socker fluffigt, ca 5 minuter med elvisp.
4. Koka upp vatten och tillsätt.
5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt smeten.
6. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i 40-45 minuter eller tills den stannat och en provsticka kommer ut torr.
7. Låt svalna helt i formen.

Chokladkräm:
8. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
9. Blanda grädde och jordnötssmör och värm tills det börjar ryka.
10. Häll över chokladen, låt stå i någon minut rör sedan om tills det blir en slät kräm.
11. Låt svalna något. Plasta in och ställ i kylen, minst en timme. Rör om då och då.
12. När chokladkrämen stelnat något, vispa med elvisp på LÅG hastighet tills den är krämig och bredbar. Håll koll så att krämen inte vispas för länge, då kan den bli rinnig.
13. Skeda fyllningen i en spritspåse.

Fyllning:
14. Blanda nötter och kolasås i en skål.

Montering:
15. Dela tårtbotten i två lika höga delar. Lägg den ena på ett fat.
16. Spritsa en ring av chokladkräm längs med kanterna av botten.
17. Bred ut hälften av nötkolan innanför ringen så att chokladkrämen håller fyllningen på plats.
18. Täck fyllningen med ett tunt lager chokladkräm.
19. Lägg på nästa botten och gör samma sak med den.
20. Täck hela tårtan med chokladkräm och bred ut jämnt.
21. Ställ tårtan i kylen en timme eller låt den stå över natten.

Obs! Använd en vass och gärna varm kniv när du skär upp tårtan. Såga från mitten och utåt så att du inte fastnar på jordnötterna och klämmer ihop tårtan.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x