Fult men gott! Inte det snyggaste men satans god ändå.
Den här tårtan kom till efter att jag hade en tryffeltårta sparad i frysen efter ett gäng provbakningar och vi skulle ha en tårta till nyår. Och jag hade ingen lust att baka.
Så, hur gör vi en maffig chokladkaka till en nyårstårta? Vi täcker den lite svajigt med vit marsipan och trycker på lite hallon. Klart!
Nejnej, visst hade det kunnat bli en mycket snyggare tårta än det här men humöret var lika svajigt som marsipanet. Planen var att jag skulle göra ett högt marsipanband men marsipanet räckte inte till, blev för tunt och la sig ovanpå. Hela grejen blev fel men så blir det ibland.
Hallongrädden är egentligen bara där för att få marsipanet att fastna på kanterna och hålla hallonspegeln (heter det så?) på plats.
I vanliga fall skulle jag aldrig ha gjort något med så här många olika moment, onödigt svårt i min smak men det blev ju enkelt eftersom jag hade tryffeltårtan klar redan.
Den här tårtan är alltså en färdig tryffeltårta i sin ensamhet, som egentligen inte behöver pyntas alls, men såklart blir extra god med lite hallonsås eller andra bär.
En enklare variant av den här tryffeltårtan är att bara göra ett av tryffellagren och efter det täcka med hallonspegel. Så länge du har bakplåtspappret kvar i formen så kommer det stanna kvar. Hoppa alltså helt över hallongrädden och det ena chokladlagret. Enkelt!
Fick du ut mer hallonsås än det står i receptet till Hallonspegeln? Använd den och gör extra mycket hallonspegel.
Choklad- och hallontårta med marsipan
10-12 bitar
Tryffeltårta
Botten:
150 g smör
3 dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1 tsk espressopulver (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
2 st ägg
Smör till formen
Tryffel 1:
350 g mörk choklad
3 dl grädde
25 g smör
2 tsk sirap
Tryffel 2:
250 g ljus choklad
2 dl grädde
10 g smör
1 tsk sirap
Hallonsås:
200 g hallon, frysta
3 msk socker
½ tsk citronsaft
Hallongrädde:
1 dl grädde
3 msk florsocker
3 msk hallonsås
Hallonspegel:
ca 1 dl hallonsås
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
ca 200 g marsipan
Instruktioner:
Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
3. Smält smöret och låt svalna något.
4. Mortla espresso- eller kaffepulvret till ett puder.
5. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
6. Vispa samman smör och socker.
7. Tillsätt mjölblandningen.
8. Tillsätt sist äggen och vispa slätt.
9. Häll upp i formen och jämna till.
10. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, kanterna ska ha rest sig medan mitten fortfarande är något rörlig.
11. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked.
12. Låt svalna helt.
Tryffel 1:
13. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör och sirap.
14. Värm upp grädden tills det börjar ryka och häll över chokladen. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.
15. Häll chokladsmeten över kakan och låt svalna innan du ställer den i kylen för att stelna ett par timmar.
Tryffel 2:
16. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smör och sirap.
17. Värm upp grädden tills det börjar ryka och häll över chokladen. Rör tills du har en slät och blank chokladkräm.
18. Ta kakan ur kylen och häll på tryffeln, bred ut jämnt.
19. Ställ kakan i kylen att stelna.
Hallonsås:
20. Blanda hallon, socker och citronsaft i en kastrull.
21. Koka upp och låt puttra på medelvärme i några minuter tills såsen börjat tjockna.
22. Ta från värmen och sila såsen genom en finmaskig sil.
23. Häll över i en skål och låt svalna.
Hallongrädde:
24. Blanda grädde, socker och hallonsås och vispa på låg hastighet tills du har en bredbar kräm.
25. Fyll upp en spritspåse med grädden.
Montering:
26. Spritsa en ring av grädde längs ytterkanten av tårtan. Du kan spritsa i ett snygg mönster om du vill eller bara breda ut det så att det blir som en kant till hallonspegeln.
27. Bred ut ett tunt lager av grädde runt hela tårtan.
Hallonspegel:
28. Lägg gelatinpulver i en kopp och häll på 1 msk vatten. Låt stå och dra i fem minuter.
29. Mikra gelatinet kort så att det smälter.
30. Blanda med hallonsåsen och häll ovanpå tårtan innan för grädden.
31. Ställ i kylen att stelna.
Marsipan:
32. Kavla ut marsipanet mellan två bakplåtspapper så att det räcker för att täcka runt hela tårtan. Jämna till och tryck fast det runt kanterna. Om du har mer marsipan kan du täcka hela tårtan om du vill.
Hej vart har du hittat så vit marsipan?
Hej!
Brukar köpa från olika bakbutiker på nätet, ex Tantfondant eller Lyckasmedmat. Säljs i 500 g tror jag. 😊
//Yvonne
Jag brukar köpa i olika bakbutiker på nätet, de säljs i 500 g. Örebro bageri eller ngt liknande.
Kolla tantfondant exempelvis.
//Y