Chokladtryfflar med dulce de leche

Dulcetryffel bakalite.se 2Det här är ett basrecept på en chokladganache med smak av dulce de leche, eller kola. Just här har jag gjort praliner men det går lika bra att använda det här receptet till fyllning i biskvier eller tårtor, tryfflar av annat slag. Eller som jag hört att en del gör, äta det med sked direkt ur bunken. Jag dömer ingen!

Smaken är som mjuk, inte med det där stinget som jag tycker att en del kolasåser har utan lenare, som karamell.

Jag brukar använda färdig dulce de leche på burk men det går lika bra att göra egen på sötad kondenserad mjölk.

Jag rullade dessa i florsocker men du kan välja vanligt socker, farinsocker, kakao eller vad du vill.

Tryfflar
30 st tryffelskal, ljus choklad

Ganache:
110 g grädde
50 g dulce de leche
200 g choklad, ljus
15 g smör

Lock:
25 g choklad, ljus

Topping:
2 msk florsocker eller kakao

Instruktioner:
1. Koka upp grädde och dulce de leche.
2. Lägg grovhackad choklad eller chokladknappar och smör i en bunke.
3. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå i två minuter för att tempereras.
4. Rör smeten slät, mixa eventuellt ganachen fyllig med en stavmixer.
5. Häll ganachen i en spritspåse och låt svalna till 27 grader.
6. Fyll tryffelskalen med ganache, knacka försiktigt ner fyllningen och fyll upp till toppen. Ställ i kylen att stelna.

Lock:
7. Smält ljus choklad och häll i en spritspåse. Lägg choklad som lock över tryffelns öppning. Ställ i kylen att stelna.

Spara chokladen!

Topping:
8. Använd handskar, lägg den överblivna ljusa chokladen i handflatan och rulla tryffeln så den blir kladdig över hela.
9. Rulla i florsocker eller kakao.

Enkelt & gott!

2