Citron- & vallmotårta med lemoncurdfrosting

Citronvallmotårta bakalite.se 2Här är en sådan där året-runt-tårta som du enkelt kan dekorera för att passa tema och säsong. Just här var planen sommar och genom att lägga den på det vitblå Mon amie-fatet så blir det sommarkänsla direkt. Älskar mönstret!

Det är alltså en saftig tårtbotten med smak av citron och blå vallmo, eller egentligen funkar den lika bra i sin ensamhet som sockerkaka utan frosting.

Frostingen är superlen och har smaksatts med lemoncurd, busenkelt och med mycket effekt. Recept på hemmagjord lemon curd finns här.

Porslinet på bilden kommer från Rörstrand.
Citronvallmotårta bakalite.se 1Citron- och vallmotårta
10-14 bitar

Botten:
1 st citron, skalet och 2 msk saft
3 st ägg
2½ dl strösocker
5 dl mjöl
2 msk vallmofrön
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 dl yoghurt, typ turkisk
2 dl rapsolja

Smör till formen

Fyllning:
600 g färskost, naturell
1 dl florsocker
1½ dl Lemon curd

Instruktioner:
Botten:
1. Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
2. Sätt ugnen på 175 grader och klä botten av en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper och smörj kanterna noggrant med smör.
3. Vispa ihop ägg och socker ordentligt.
4. Tillsätt olja, yoghurt, 2 msk citronsaft och allt citronskal, vispa slätt.
5. Sikta och blanda de torra ingredienserna, tillsätt och vispa snabbt ihop till en slät smet.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
7. Låt svalna en stund i formen innan du försiktigt skakar loss den och vänder upp på ett bakgaller.
8. Låt svalna helt under formen.

Fyllning:
9. Vispa samman färskost, florsocker och lemoncurd, så lite som behövs för att det ska blandas.

Montering:
10. Dela tårtan i två delar och bred fyllning på den första delen. Lägg på nästa botten och täck hela tårtan med fyllning.
11. Ställ i kylen att stelna något.
12. Dekorera om och som du vill.

Enkelt & gott!

70

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
5 månader sedan

Är det en fördel att göra den en dag innan eller är det samma om du gör den samma dag.

Eva
Eva
1 år sedan

Så god kaka! Jag fyllde den med blåbär istället för lemoncurd! Blev jättegott!

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x