Cheesecake blir allra bäst när du bakar den i vattenbad.
För mig har det känts alltför avancerat och lite läskigt så jag har undvikit det länge. Nu har jag gjort det några gånger och inser att min rädsla är helt obefogad. Det är varken svårt eller läskigt och det otroligt krämiga resultatet gör det så värt det extra.
Den här cheesecaken är sådär perfekt len och fyllig. Vit choklad, färskost och citron matchar varann perfekt och botten av mördeg är ljuvlig. Om jag säger det själv då.
Det går åt ca 2 citroner till hela kakan och du kan dekorera med det som ev blir över. Och ja, det är nästan 1 kg färskost, det låter orimligt mycket men den här kakan räcker till många eftersom den är rätt mäktig och funkar bästa i tunna bitar.
Den här kakan behöver egentligen ingen dekoration alls, den är liksom komplett i smakerna men om du vill så kan du slänga på det du tycker är fint som passar citron.
Jag använde små maränger i olika storlekar, grädde och citronskal och den här typen av garnering är ingen vanlig syn bland mina recept. Ibland blir det tydligen så.
Om du vill förenkla det så kan du använda ex Digestive eller havrekakor tillsammans med lite smör som botten.
I vilket fall så hoppas jag att du vill baka den här magiska cheesecaken, du kommer inte ångra dig!
Porslin från Pillivuyt, silverbestick från Gense.Cheesecake
8-12 bitar
Botten:
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 msk rivet citronskal
70 g smör
1 msk vatten
Smör till formen
Fyllning:
300 g vit choklad
900 g färskost, rumstempererad
2½ dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
2 msk citronsaft
1 msk rivet citronskal
4 st ägg, rumstempererade
Topping:
Valfritt – på bilden har jag toppat med:
1 dl grädde
citronskivor, minimaränger, rivet citronskal och rödklöverblad
Instruktioner:
Botten:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm, och smörj kanterna med smör.
2. Blanda mjöl, florsocker och citronskal.
3. Tillsätt kallt smör i mindre bitar och mixa eller nyp ihop. Tillsätt kallt vatten och mixa tills du har en smulig deg.
4. Tryck ner degen i botten av springformen och ett par centimeter upp längs kanterna på formen.
5. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills kakbotten är gyllene. Ta ur ugnen och låt svalna något.
6. Ta fram en djup panna eller plåt till vattenbad. Pannan ska rymma springformen tillsammans med vatten upp till 2/3 av formen.
7. Flytta ner ugnsgallret ett steg och ställ in pannan och fyll på med vatten.
Fyllning:
8. Smält chokladen och låt svalna.
9. Riv skal och pressa saft ur citronen.
10. Vispa samman färskost med socker.
11. Tillsätt mjöl, grädde, citronsaft, citronskal och choklad och vispa slätt.
12. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman på låg hastighet tills smeten är jämn.
13. Häll smeten i formen.
14. Klä in formen i minst två lager aluminiumfolie så att inget vatten kommer in i formen under gräddningen. Sätt formen i pannan med vatten.
15. Grädda i 1½ timme. Skaka lite på formen, kakan är klar när kanterna stannat och mitten är något skakig i mitten. Stäng av ugnen, öppna och släpp ut ånga. Stäng ugnsluckan igen och låt cheesecaken stå kvar i en timme.
16. Låt svalna helt och förvara sedan i kylen, minst fyra timmarn men gärna över natten.
Montering:
17. Lossa försiktigt kakan ur formen och ställ den på ett fat.
18. Dekorera som du vill eller eller pudra florsocker ovanpå. Servera gärna med färska bär.