Citron och lakrits är goda vänner så här gjorde jag dem i runda små bakelser.
Jag använde en silikonform med åtta cylinderformade fördjupningar, ungefär en sådan här. För att få ut kakorna jämna så ställer jag in formarna i frysen några timmar och trycker ut dem efter det. Gör på samma sätt om du gör dem i individuella muffinsformar.
Det går bra även bra att göra den i en springform (18-24 cm) och skära i tårtbitar och då behöver den inte frysas först.
Citronblondies med saltlakritstopping
ca 16 bitar
Blondie:
2 st citroner
150 g smör
150 g choklad, vit
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 st ägg
Lakritstopping:
200 g choklad, mörk
2 dl grädde
2 msk saltlakritssirap
ev svart hushållsfärg
saltlakritsflingor
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på ugnen till 170 grader.
2. Använd en silikonform för 16 hål eller klä en springform, 18-24 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna. Du kan också använda stabila muffisformar.
Blondie:
3. Riv skalet av citronerna och pressa saften ur en av dem.
4. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
5. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält.
5. Tillsätt citronskal citronsaft, socker och mjöl. Rör slätt.
6. Tillsätt ett ägg i taget och rör slätt mellan varje.
7. Fördela smeten i hålformarna eller häll smeten i springformen och jämna till.
8. Grädda i mitten av ugnen 13-20 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten är något rörlig.
9. Låt svalna och använd baksidan av en sked för att försiktigt trycka ner kanterna och på så sätt jämna till.
Topping:
10. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
11. Hetta upp grädden tillsammans med lakrits och ev färg och häll över chokladen. Rör tills du har en slät chokladkräm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap.
12. Beroende på vilken form du använder:
– Silikonform med flera hål: Fördela topping i varje hål och jämna till. Knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt svalna, strö över saltlakritsflingor. Ställ i frysen i några timmar eller över natten. När de frusit helt kan du vända ut kakorna ur formen.
– Springform: Häll toppingen ovanpå kakan och jämna till. Låt svalna och strö över saltlakritsflingor. Ställ i kylen för att stelna, minst några timmar men gärna över natten. Lossa försiktigt springformens kanter och jämna till lakritstoppingen.
Enkelt & gott!