Dammsugare eller punschrulle, vad du än kallar det så är det ett väldigt gott fika.
Eftersom jag verkar ha snöat in helt på rulltårtor så fick det bli en punschrulltårta. Punschrullerulle eller punschrullerulltårta om du vill göra det lite svårare att säga.
Dammsugarerulltårta någon?
Hur som helst så maxade jag mängden marsipan (500 g) och det var så himla gott! Trodde först att det skulle bli för mäktigt men icke. Det går naturligtvis bra att minska mängden marsipan och bara göra en rulle med ett tjockare lager kakdeg. På samma sätt kan du göra tvärtom och halvera mängden kakdeg. Ditt fika, ditt val!
Du kan använda i stort sett vilka kakor du vill. Den här gången blandade jag Mariekex och Digestive, tidigare gjorde jag med Digestive och Oreo. Välj glutenfria kakor för en glutenfri rulle!
När jag hade Oreokakor blev degen lite knaprigare, det gillades av barnen, och eftersom de är kakaosmakande kakor så halverade jag mängden tillsatt kakao.
Istället för kakor kan du också ta en sockerkaka som börjat bli torr, skorpor eller vad du råkar ha tillgängligt. Det går också bra att breda på degen på marsipanplattan, för min del så blir det för ojämnt så jag gör hellre som nedan.
Punschrullerulle
200 g smör
2½ dl florsocker
300 g kaksmulor (ca 6 dl)
1 dl kakao
1 krm salt
½ dl punsch eller 1 tsk arraksessens
ev 2-3 msk grädde
300-500 g marsipan
ca 3 msk vatten
Topping:
50 g choklad, mörk
1 msk smör
Instruktioner:
Fyllning:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Vispa ihop smör med florsocker.
3. Mixa kakor till ett fint smul.
4. Blanda kakao, salt och kaksmul och vispa samman med smöret.
5. Tillsätt punsch eller arraksessens, lite i taget och smaka av tills du har en bra smak.
6. Om smeten känns lite torr kan du tillsätta grädde för att få en krämigare deg.
Montering:
7. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla till en platta, ca 20 x 25 cm.
8. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper några mm tunn, till 22 x 25 cm, alltså lite större än degen.
9. Pensla ett tunt lager vatten över hela marsipanplattan.
10. Lägg plattan med fyllning ovanpå marsipanplattan och tryck lätt ihop.
11. Rulla in marsipanen i mitten och följ efter med hjälp av pappret tills du har en tät rulle.
12. Smält choklad tillsammans med smör och rör slätt. Bred eller häll choklad ovanpå rullen.
13. Lägg i kylen att stelna.
Enkelt & gott!
Det går bra att använda 6 dl sockerkassmulor med. 😉
Toppen, tack för din återkoppling! 🙂
Mvh Yvonne
Kan man använda färdigkavlad marsipan, de man köper till tårtlock?
Hej Anette!
Jag har inte testat själv men det borde funka, tror visserligen att rullen blir mindre eftersom locket är runt.
Kanske kan du kavla ut locket lite extra för att få den mer kvadratisk. 🙂
Mvh Yvonne
Kaksmulor…finns det att köpa eller köper du kakor och smular? Vilken sorts kakor i så fall?
Hej Suzanne!
Köper kakor och mixar till smulor.
Jag har använt bland annat Digestive, Mariekex och Oreo så det flesta sorterna av ”torra” kakor funkar. Går även bra att använda sockerkaka men minska då mängden smör så du får en bra kavelbar deg. 🙂
Mvh Yvonne