Drottningscheesecake

Drottningscheesecake bakalite.se 1Drottningscheesecake bara för att den har smak av drottningssylt, den godaste sylten som finns. En krämig len cheesecake på Oreobotten, mild och god.

Testade att grädda den här utan vattenbad och det gick fint. Om det är så att din kaka skulle spricka så döljer bärsåsen ovanpå det.

Såsen är gjord av frysta bär och jag tog en större mängd hallon enbart för att jag inte hade så mycket blåbär hemma. Blanda som du vill, 50/50 eller bara blåbär, hallon eller andra bär. Det funkar bra att använda det här receptet som en grund.

Jag gjorde botten av Oreo men du kan välja andra kakor om du vill.

Om du bara vill göra en enkelt botten utan kanter så kan du istället använda ett paket kakor (145 g) och 50 g smör. Det kommer åtminstone jag göra nästa gång, jag är inget fan av kanter pga dålig på det.
Drottningscheesecake bakalite.se 2Drottningscheeseake
8-10 bitar

Botten:
ca 250 g Oreokakor (20 st)
70 g smör

Bärsås:
200 g hallon
100 g blåbär
½ dl socker

Fyllning:
600 g färskost
1 dl grädde
2 dl socker
3 msk majsstärkelse
3 st ägg
1 dl bärsås

Topping:
½ dl bärsås

Instruktioner:
1. Ta fram ägg, färskost och grädde så att de blir rumstempererade.

Bärsås:
2. Blanda bären i en kastrull och koka upp, rör om då och då, tills bäten är mjuka.
3. Sila bären och häll saften i kastrullen igen. 4. Tillsätt socker och låt småkoka och reducera till ca 1½ dl. Det tar 10-15 minuter på låg värme. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Botten:
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Klä en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
7. Smält smöret.
8. Mixa kakorna och blanda med smöret.
9. Tryck ner kaksmulet jämnt i formen och upp längs med kanterna.
10. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, ställ åt sidan för att svalna något.

11. Sänk värmen till 150 grader.

Fyllning:
12. Rör samman färskost och grädde så att det blir helt blandat, utan att vispa.
13. Blanda socker och majsstärkelse och vänd ner i smeten. Rör samman tills det är väl blandat.
14. Tillsätt ett ägg i taget och rör slätt.
15. Vänd sist ner 1 dl av bärsåsen och rör tills färgen är jämn.
16. Häll smeten i formen och jämna till.
Ställ formen på en plåt med bakplåtspapper, smöret i botten brukar läcka litegrann.
17. Grädda i mitten av ugnen i 45-60 minuter eller tills kanterna stelnat. Mitten ska fortfarande vara något rörlig.
18. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan, låt formen stå kvar i eftervärmen en timme.
19. Häll resten av bärsåsen ovanpå kakan och ställ i kylen över natten.

Enkelt & gott!

49

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
Karin
2 år sedan

Jag undrar: mixa kakorna MED oreokrämen, eller ska man ta bort den först?

Yvonne
Svara på  Karin
2 år sedan

Jag mixar med krämen i. 🙂

//Yvonne

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x