I samarbete med danska Stelton har jag tagit fram en mumsig mandeltårta. Den är glutenfri, med extra fluffiga bottnar och extra mycket fyllning. Så himla gott!
Tårtan är inte stor men mäktig och gör sig bäst i tunna tårtbitar.
Självklart får man ta fler bitar, I know I will.
Jag har toppat den med kanderad mandel, där jag blandade mandelsplitter och mandelspån men du kan välja den ena, den andra eller de nötter du gillar bäst.
I en vanlig mandeltårta är botten tunnare, jag har fyllt upp de här med potatismjöl. Det brukar även vara hälften så mycket fyllning och du kan såklart halvera mängden även här. Då matchar ju mängden gulor och vitor. Jag använder dock de kvarblivna vitorna till något annat, ex maräng.
Allt är dukat med serien Theo som finns i svart och sand. Kaffebryggaren som ger ett slow brewed kaffe känns lyxigt att unna sig till helgen.
Det här blir en god påsk!
Mandeltårta
Fyllning (äggkräm):
8 st äggulor
2 dl grädde
2 dl socker
250 g smör
Botten:
4 st äggvitor
2½ dl socker
2½ dl mandelmjöl
1½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
Smör till formen
Topping (kanderad mandel):
2 msk sirap
1 msk socker
1 krm salt
50 g mandelsplitter
100 g mandelspån
Instruktioner:
Fyllning (äggkräm):
1. Rör samman äggulor, socker och grädde i en kastrull.
2. Rör om under låg värme, låt koka upp och sjud tills det tjocknat.
3. Ta från värmen och låt svalna något.
4. Tillsätt kallt smör i små bitar, lite i taget och vispa slätt mellan varje.
5. Ställ i kylen att kallna.
Botten:
6. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper och smörj in kanterna.
7. Blanda mandelmjöl, potatismjöl och bakpulver.
8. Vispa äggvitor och socker fluffigt, ca fem minuter med elvisp.
9. Vänd försiktigt samman allt till en slät smet.
10. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter eller tills kakan stannat. Testa med en provsticka, den måste vara torr. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå om kakan börjar mörkna.
11. Låt botten svalna helt.
Topping (kanderad mandel):
12. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
13. Blanda sirap, socker och salt i en liten stekpanna.
14. Rör om och låt puttra i någon minut.
15. Vänd ner mandeln och rör om.
16. Bred ut mandeln på plåten och sätt in i ugnen så snart tårtbotten är klar.
17. Grädda i fem minuter, rör om och grädda i ytterligare fem minuter.
18. Låt svalna på plåten.
Montering:
19. Dela botten i hälften, lägg den ena delen på ett fat.
20. Vispa äggkrämen på låg hastighet tills du har en ganska fast och bredbar kräm.
21. Bred ut hälften av krämen på den första botten och lägg på den andra.
22. Bred på resten av krämen ovanpå och styrk lite kräm längs kanterna.
23. Toppa hela tårtan med kanderad mandel (på bilden har jag bara lagt längts ut i kanten men fyll upp hela). Förvara i kylen tills det är fikadags.
Tårtan går utmärkt att frysa in, vänta bara med toppingen tills efter upptining.
Enkelt & gott!