Gör en brownietårta till nästa kalas! Så himla bra att kunna baka lång tid i förväg. Förvara färdigbakade brownies i formar i frysen och ta fram en stund före servering. Perfekt till buffé och liknande eftersom det här är en tårta som redan är i portionsstorlek.
Det är såklart enkelt att baka, servera och pynta för att passa till varje firande. För att fylla ett trevåningsfat som på bilden bör du baka två satser med brownies enligt receptet.
Fatet jag har använt kommer från Georg Jensen och finns här. Tårtan tog jag fram i samarbete med Bagaren och Kocken som firar 18 år med ett helt gäng fina erbjudanden som finns här, missa inte!
Jag har använt olika silikonformar, bland annat den här, den här och den här. Det går alltså fint att göra brownies i varierade storlekar, se bara till att fylla ca 3/4.
Brownietårta
Brownies:
200 g choklad, mörk
150 g smör
2 st ägg
2 dl socker
2½ dl mjöl
½ dl kakao
Topping:
2 msk florsocker
ev bär, frukt, nötter
Instruktioner:
- Finhacka chokladen och smält tillsammans med smör. Rör om tills all choklad smält. Låt svalna något.
- Sätt ugnen på 170 grader och ställ ett galler i mitten.
- Ta fram en muffinsplåt i silikon för 12 muffins.
- Vispa samman ägg och socker.
- Blanda mjöl och kakao, tillsätt och vispa samman.
- Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
- Använd en kakskopa och fördela browniesmeten jämnt i formen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, mitten ska precis ha rest sig och kanterna satt sig.
- Låt svalna helt i och ställ in formen i frysen för att stelna helt. Minst fyra timmar men de kan stå i frysen ett par veckor.
- Ta ut formen ur frysen och vänd ur alla brownies. Låt tina något, pudra med florsocker och fördela på kakfat. Dekorera bär och blommor.
Just det, Parmesan- och kikärtsröran som syns i bilden ovan är supergod. Bara att mixa ihop och lägga på något gott knäckebröd eller annat bröd. Variera med olika färska örter som topping!
Parmesan- & kikärtsröra
ca 400 g kikärtor
50 g Parmesanost
1 st citron
½ dl olivolja
½ tsk salt
Topping:
Parmesan, svartpeppar
Instruktioner:
1. Sila kikärtorna, spara vätskan.
2. Skiva osten.
3. Pressa saften ur citronen
4. Häll samtliga ingredienser i blendern och kör tills du har en slät kräm. Tillsätt lite kikärtsvätska om röran är för tjock.
5. Smaka av med salt.
8. Fördela på bröd, gärna kavring, och toppa med riven Parmesan, svartpeppar och färska örter.
Enkelt & gott!