Det är ingen hemlighet att jag föredrar enkelhet och god smak före mycket annat, såsom komplicerade dekorationer och svåra ingredienser. Här är ett typiskt exempel på en sådan där släng-ihop-dessert som kan varieras i det oändliga, är enkel att göra och ser ändå trevlig ut.
Just här ville jag ha banansmak men är inget större fan av essens och tycker att det är svårt att få till smaken med vanliga bananer.
Mixade bananchips är nära nog. Om du inte har en mixer så är det nog bättre att skippa dem, att grovhacka bananchips blir lite för svårtuggad i mitt tycke.
Här blandade jag banansmulet med Oreo och det visade sig vara en god idé. Gjorde rårörd vaniljkräm men det går såklart lika bra med färdigköpt. Om jag hade haft färska bananer hemma så hade de definitivt fått vara med.
Som sagt, byt ut till det som finns hemma eller är i säsong. Jag är exempelvis säker på att det här skulle vara lika gott med Mariekex och blåbär istället för jordgubbar och Oreo, eller Digestive och körsbär mördegskakor och rabarber, havreflarn och äpplen. Byt ut vaniljkrämen mot färskost, grädde mot vaniljglass och så vidare.
Trifle
4 portioner
75 g bananchips
7 st Oreokakor (½ paket)
25 g smör
Rårörd vaniljkräm:
2 st äggulor
2 msk socker
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
2 dl grädde
Fyllning:
2 dl grädde
250 g jordgubbar
Instruktioner:
Kaksmul:
1. Spara ev några bananchips till garnering.
2. Mixa bananchipsen till ett smul.
3. Mixa kakorna till smul.
4. Blanda kaksmul och banansmul och mixa med smör.
Vaniljkräm:
5. Vispa grädden fast.
6. Vispa äggulor, socker och vanilj luftigt.
7. Vänd ner äggvispet i grädden.
Jordgubbar:
8. Dela i mindre bitar.
Grädde:
9. Vispa grädden fast.
Montering:
10. Lägg kaksmul i botten av fyra glas eller i en form.
11. Toppa med ett lager vaniljkräm, sedan jordgubbar och upprepa med kaksmul, vaniljkräm och jordgubbar.
12. Avsluta med grädde, lite kaksmul, en jordgubbe och bananchips.
Enkelt & gott!