Lättbakat, fluffigt och gott både bröd som gör sig bäst nybakat eller rostat. Perfekt att skiva upp och frysa in.
Och ja, när man bakar eget bröd så kan man vräka på vallmofrön för köpebröd har alltid för lite. Du kan självklart skippa frön helt och hållet eller ta på någon annan sort.
Jag tog fram det här brödet i ett Instagramsamarbete med SINI och det ligger en video här på hur jag formar det.
Det går fint att kalljäsa det här brödet och du kansåklart även dubbla receptet om du vill baka två limpor på samma gång.
Om du kalljäser det så halverar du mängden jäst, använder kallt vatten och låter degen jäsa i kylen över natten. Fortsätt sen från steg 5.
Rostbröd
1 bröd
12,5 g jäst (1/4 paket färsk jäst)
3 dl vatten
2 msk olja
½ msk honung
6-7 dl vetemjöl
2 tsk salt
Topping:
2 msk vallmofrön
Instruktioner:
- Klä en brödform, 1½ liter, med bakplåtspapper.
- Lös upp jäst i ljummet vatten.
- Tillsätt olja, honung och mjöl. Arbeta samman och tillsätt salt.
- Knåda till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dra ut till en rekatngel, rulla ihop och lägg i formen med skarven neråt.
- Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader och ställ ett galler i nedre delen av ugnen.
- Pensla med vatten och strö över vallmofrön.
- Grädda i ca 45 minuter eller tills brödet fått färg. Låt svalna på galler.
Enkelt & gott!
Är det torrjäst eller färsk jäst? Hur mycket av vardera ska man ha?
Hej!
Det är färsk jäst, ca 1/4 av ett vanligt jästpaket (á 50 g). 🙂
Ett paket torrjäst (12 g) motsvarar ett paket färsk jäst så det blir 1/4, vilket blir 3 g om jag räknar rätt.
Alltså, 1/4 paket jäst för ett bröd, oavsett om det är torr eller färsk!
//Y