Fetacheesecake på knäckebotten

Fetacheesecake bakalite.se 2

När jag gjorde Räkcheesecake tidigare så kände jag att jag ville ha en vegetarisk variant och den blev ostbaserad. Du vet, cheesecake.

Här valde jag en mild Feta som smakbas som jag mättade med Mascarpone, istället för ”vanlig” färskost, för att minska på syrligheten.

Väld din favoritost och smaka av så blir du nöjd.

Det går fint att byta ut de grönsaker jag valt, ta det du gillar och som passar ihop. Jag är väldigt nöjd med smaken på den här.

Knäckebrödet bryter av fint mot det milda men se till att inte ta ett alltför grovt knäckebröd för då smular sig botten.

Toppa med allt eller inget. Jag la på ett päron, lite knäckebrödssmul, soltorkade tomater och ringlade över honung.Fetacheesecake bakalite.se 1Fetacheesecake
8-12 bitar

Botten:
150 g knäckebröd
75 g smör

Fyllning:
3 tsk gelatinpulver (alt annat geleringsmedel)
300 g Feta-, sallads- eller vitost
500 g Mascarpone
1 dl creme fraiche
1 liten rödlök
20 st oliver, svarta och gröna
5 st soltorkade tomater i olja
10 cm gurka
Flingsalt
Svartpeppar

Botten:
1. Mixa brödet till smulor.
2. Smält smöret och blanda med brödet.
3. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper både i botten och på kanternas insida.
4. Tryck ner brödet i botten av formen och ställ i kylen.

Fyllning:
5. Rör ut gelatinpulvret i 3 msk kallt vatten och låt svälla i några minuter.
(Alternativt följ instruktionerna för det geleringsmedel du valt).
6. Värm gelatinet i mikro i 20 sekunder eller tills det smält. Låt svalna helt.
7. Skiva lök, oliver och tomater tunt.
8. Skär det gröna av gurkan och skär i mindre bitar.
9. Mixa fetaost och hälften av Mascarponeosten slätt, eller mosa ihop med en gaffel.
10. Vispa ihop oströran med resten av Mascarpone.
11. Blanda det kalla gelatinet med creme fraiche och tillsätt smeten.
12. Rör ner lök, oliver, tomat och gurka.
13. Smaka av med salt och peppar.
14. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ i kylen tills det stelnat, gärna över natten.
15. Toppa med mycket, lite eller ingenting.

Om du vill ha mildare löksmak kan du snabbpickla rödlöken:

Finhacka löken och lägg i en liten skål. Häll på 3 msk vinäger, ½ msk socker och 1 tsk salt. Låt står och dra i en halvtimme och sila innan du tillsätter det till smeten.

3

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x