Fluffiga minimunkar eller donutholes

Minimunkar bakalite.se 2Så har jag övervunnit min skräck för fritering. Osäker på om det är en bra eller dålig sak men nu är det gjort. Min premiär blev små minimunkar, tänkte att det var enklast så. Den här degen går såklart att använda till vanliga munkar med hål i eller stora munkar som man kan fylla efteråt.

Grundreceptet hittade jag hos Köket.se (hittar inte det exakta receptet för att länka till) men jag tillsatte vaniljsocker och lite salt för jag tyckte inte att de hade så mycket smak.

Testa gärna att blanda kanel och socker för att doppa munkarna i, så gott!

Minimunkar
ca 40 st

25 g jäst
2 dl mjölk
1½ dl socker
100 g smör
2 st ägg
9 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt

Fritering:
1 l rapsolja

Topping:
1-2 dl strösocker

Instruktioner:
1. Ljumma mjölken och lös upp jästen.
2. Tillsätt socker och låt stå i 10 minuter.
3. Tillsätt ägg, smör i små bitar, vaniljsocker och mjöl och arbeta samman, gärna i maskin i några minuter,
4. Tillsätt salt och arbeta tills degen släpper från bunkens kanter.
5. Täck över och låt jäsa i en timme.
6. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka.
7. Förbered en bricka med hushållspapper och en assietts med strösocker att doppa munkarna i.
8. Ta upp degen och forma till ca 40 små bollar, lägg på brickan.

Fritering:
9. Häll oljan i en kastrull och värm upp till 180 grader.
10. Fritera 3-4 munkar i taget, vänd några gånger med en hålslev, tills de fått färg. Det tar några minuter.
11. Ta upp och lägg munkarna på hushållspapper en kort stund för att rinna av.
12. Rulla i socker eller annan topping och fika direkt.
Minimunkar bakalite.se 3Enkelt & gott!

59

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x