Fyra ingredienser och du har en lyxigt god dessert. Lätt att göra och ännu enklare att fika.
Den här gjorde succé hemma hos mig, perfekt syrlighet från citronen som passar så bra med färskostens rätt så matta smak. Kondenserad mjölk gör glassen extra krämig och kexen bryter av så bra med lagom crunch.
Självklart kan du göra den i en helt annan form eller i portionsformar istället, såsom mindre glasburkar. Pynta som du vill och byt ut Digestive mot andra kakor om du föredrar det.
Frusen citroncheesecake
1 st citron
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
600 g färskost, naturell
6-8 st kex, ex Digestive
Topping (kan uteslutas):
½ dl färskost (ta från fyllningen)
2 st Digestive
½ st citron
Instruktioner:
1. Klä insidan av en brödform med plastfolie, 1½ liter, och se till att ha tillräckligt med folie för att täcka hela.
2. Riv skalet av citronen och pressa ur saften.
3. Vispa samman mjölk, allt färskost utom ca ½ dl som du sparar till topping, citronsaft och citronskal.
4. Häll det mesta av smeten i formen och jämna till, spara ca 1 dl.
5. Halvera kexen och sätt ner dem stående längs med formens långsida med jämna mellanrum och täck med resten av smeten. Täck med plastfolie.
6. Sätt i frysen för att stelna, minst 4 timmar.
7. Vänd upp tårtan på ett fat.
8. Krossa kexen till ett smul och skär tunna skivor av citronen.
9. Bred på den sparade färskosten i ett jämnt lager runt hela tårtan.
10. Tryck fast kexsmul runt hela kakan och lägg på citronskivorna.
Enkelt & gott!