Saftiga muffins med citron och vallmofrön är ett perfekt fika året runt. Här har jag fyllt dem med en citronfrosting mest för att det är fint.
De här muffinsen är saftiga och supergoda även utan fyllning och kan även göras i dubbel storlek. Om du väljer att göra tolv så måste du anpassa gräddningstiden.
Ibland penslar jag nygräddade muffins med sockerlag, det kapslar in fukten och de får en lite krispig yta.
Citron- och vallmomuffins med frosting
24 st
Muffins:
1 st citron, skalet och 2 msk saft
3 st ägg
2½ dl socker
3 dl yoghurt, ca 10%
2 dl rapsolja
5 dl mjöl
2 msk vallmofrön
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
Fyllning:
200 g färskost
1½ dl grädde
½ dl florsocker
½ dl lemon curd
Instruktioner:
Muffins:
1. Ta fram 24 muffinsformar. Använd muffinsplåt eller dubbla formar om de är tunna.
2. Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
3. Sätt ugnen på 175 grader och sättmuffinsplåt för 12 st.
4. Vispa ihop ägg och socker ordentligt.
5. Tillsätt olja, yoghurt, 2 msk citronsaft och allt citronskal, vispa slätt.
6. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt och vispa snabbt ihop till en slät smet.
7. Fördela smeten i formarna, fyll ungefär halva.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Flytta upp formen till mitten och grädda i ytterligare 5 minuter eller tills muffinsen stannat och en provsticka kommer ut torr.
Fyllning:
9. Vispa färskost och grädde till en fast kräm.
10. Tillsätt florsocker och lemon curd och vispa slätt.
11. Häll i en spritspåse och lägg i kylen.
12. Använd en tyll eller liknande och ta ut en grop ur muffinsens mitt.
13. Spritsa fyllning i gropen och en bit upp.
Enkelt & gott!