Som jag tidigare nämnt så är galette ett mycket tacksamt, enkelt och gott bakverk att bjuda på. Fyllningen kan varieras i det oändliga precis som storlek och form.
Det är en rustik öppen paj vilket, såvitt jag tolkar det, innebär att den får vara ful och ojämn. Jag gillar det.
Här har jag gjort fyra mindre galetter och fyllt dem med getost och hjortron, en ruskigt god smakkombination. Personligen är jag inte särskilt förtjust i smaken av hjortron men tillsammans med chèvre så är det ren kärlek!
Du kan välja att göra en stor paj eller flera små, se till att anpassa gräddningstiden och fyllningen efter din variant.
När nu galetten är rustik (ful) så kan man snygga till det genom att välja ett porslin som lyfter det hela till en annan nivå. Jag använder, som vanligt, Pillivuyt som du ser på bilden. Besticken kommer från Gense.
Hjortrongalette
4 st små eller 1 st stor
Galette:
150 g smör
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
1 krm salt
ev 1-3 msk vatten
Fyllning:
150 g chèvre eller annan getost
½ dl hjortronsylt
½ dl hjortron, färska eller frysta
Pensling:
1 st ägg
Topping:
½ dl hjortronsylt
Instruktioner:
Galette:
1. Blanda mjöl och salt i en mixer.
2. Dela kallt smör i mindre bitar och mixa tillsammans med mjölet tills du har ett smul. Om du inte har en mixer kan du nypa ihop degen med fingrarna eller med en gaffel.
3. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få en fast deg.
4. Plasta in degen och lägg i kylen att vila i en halvtimme.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Dela degen i fyra mindre bitar och lägg glest på bakplåtspapper, eller gör en enda stor paj.
7. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå degen och kavla till tunna rundlar, ta bort bakplåtspappret.
Montering:
8. Skiva osten i ca 2 cm breda skivor.
9. Bred på hjortronsylt i mitten av galetterna, lämna några cm från kanten tomt.
10. Lägg två-3 skivor ost ovanpå sylten och vik in galettens kanter mot mitten och nyp till.
11. Strö över några hjortron och pensla kanterna med uppvispat ägg.
12. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills pajen eller pajerna fått färg.
13. Ringla över lite hjortronsylt och servera direkt.
Enkelt & gott!