De här kringlorna är som en blandning mellan bullar och kakor. Fluffiga och mjuka som bullar men ändå lätt knapriga som kakor. Kanske inte knapriga men jag kommer inte på något bättre ord just nu.
Självklart är de också utmärkta att doppa i kaffet. Kaffedopp i ordets rätta bemärkelse!
Nästa gång jag bakar sockerkringlor kommer jag krydda degen med kardemumma och doppa dem i en blandning av socker och kanel. Så smakar de som kanelbullar i miniatyr, i kringelform då förstås.
Det går att frysa in sockerkringlorna efter att ha smörat och sockrat dem men jag rekommenderar att du gör det efter eventuell infrysning.
Sockerkringlor
20 st
100 g smör
25 g jäst (½ paket)
6 dl mjöl
½ dl socker
1 krm hjorthornssalt
1 krm salt
2 dl mjölk
1 st ägg
Topping:
25 g smör
½ dl socker
Instruktioner:
1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
2. Ljumma mjölken.
3. Dela smör och jäst i småbitar och vispa samman med mjöl, socker, hjorthornssalt och salt. Elvisp går fint.
4. Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en smidig deg.
5. Täck över och låt jäsa i en halvtimme.
6. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 lika stora delar. Rulla varje del till en längd, forma till kringlor och lägg glest på plåtarna.
8. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter eller tills kringlorna fått färg.
Topping:
11. Smält smör och pensla kringlorna väl.
12. Doppa i socker och servera direkt.
Enkelt & gott!