Ett recept jag gjorde för något år sedan men blev påmind om idag. Gillar du GT? Jamen hej GT-pralin!
Jag har roat mig med att göra ganache och fylla färdiga tryffelskal ett tag så varför släppa ett vinnande koncept? Även om jag nu faktiskt testat att gjuta egna skal, under handledning av proffset Hanna, så vågar jag inte helt göra egna. Eller, jag har varken haft tålamod eller tid men ska absolut gör det för fan vad roligt det var. Och vilket resultat det går att få!
Men, det här är den genväg, att köpa pralinskal och sen fylla med choklad smaksatt med Gin & Tonic.
Ganachen kan självklart användas till annat, som fyllning till en rulltårta eller en vanlig tårta inte minst. Du kan också rulla dem till tryfflar utan skal men se till ganachen får stelna tillräckligt länge så du kan forma dem.GT-tryfflar
ca 30 st tryffelskal, vit choklad
Ganache:
90 ml Tonic water eller 30 ml Tonic syrup
140 ml grädde
25 g smör
150 choklad, mörk
30 ml gin
Lock & topping:
25 g choklad, vit
1 st lime, rivet skal
Instruktioner:
Ganache:
1. Häll Tonic i en kastrull, koka upp och reducera tills du har en tredjedel kvar. Ställ åt sidan.
2. Lägg grovhackad choklad eller chokladknappar och smör i en bunke.
3. Koka upp grädden, häll över chokladen och låt stå i ett par minuter för att tempereras.
4. Rör smeten slät och tillsätt gin och Tonic. Mixa ganachen fyllig med en stavmixer om det behövs.
5. Häll ganachen i en spritspåse och låt svalna till 27 grader.
6. Fyll tryffelskalen med ganache, knacka försiktigt ner fyllningen och fyll upp till toppen. Ställ i kylen att stelna.
Lock:
7. Smält vit choklad och häll i en spritspåse. Droppa choklad som lock över tryffelskalets öppning. Ställ i kylen att stelna.
Topping:
8. Riv skalet av en lime.
9. Använd chokladen som är kvar efter lockningen. Använd handskar och rulla tryfflarna i lite choklad. Strö över lime och ställ i kylen att stelna.
Enkelt & gott!