Glutenfri chokladkaka med salt kolasmörkräm

Om du vill bjuda på en saftig chokladkaka med kolasmörkräm så har du ett lämpligt recept här. Varsågod. Den är dessutom naturligt glutenfri och bakad på mandelmjöl. Jag tror att det går att byta ut till samma mängd hasselnötsmjöl men jag har dock inte testa än.

Den här chokladkakan klarar sig även utan topping, och kan lika väl serveras med lite grädde och bär om man så vill.

Chokladkaka med kolasmörkräm
10-12 bitar

Kaka:
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
3½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2½ dl socker
½-1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt

Kolasmörkräm:
125 g smör
1 dl florsocker
150 g kolasås (knappt ½ burk dulce de leche)

Topping:
½-1 msk flingsalt
Instruktioner:

  1. Ta fram smör till smörkrämen så att det blir mjukt.

    Kaka:
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör.
  3. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
  4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
  5. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-60 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Håll koll efter 50 minuter och lägg ett bakplåtspapper på kakan om den verkar bli för mörk.
  7. Ta ut kakan och använd baksidan av en sked för att försiktigt platta ner kanterna och jämna till. Låt svalna i formen, gärna över natten så att den får sätta sig ordentligt.

Smörkräm:

  1. Vispa smöret vitt och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
  3. Tillsätt kolasåsen och vispa slätt.
  4. Bred ut eller spritsa smörkrämen på kakan. Om den är för lös kan du ställa den i kylen ett tag.
  5. Strö över flingsalt och servera rumstempererad. Förvara i kyl.

Enkelt & gott!

0

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mikaela
Mikaela
1 månad sedan

Ser otroligt gott ut, kan man göra denna med glutenfritt mjöl istället för mandelmjöl och potatismjöl?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x