Annons

Glutenfri Valnötstårta med frosting & fikon

Den här valnötstårtan med fikon har jag bakat i samarbete med Ankarsrum, bakmaskinen som syns på bilderna nedan. Färgen heter Coral crush och är ny för säsongen, tycker att den är så fin och jag blir glad varje gång jag ser den. Jag köpte min första Ankarsrum för över 20 år sen och är fortfarande nöjd, den var typ ljusbeige utan kontraster. Inte lika snygg men lika bra.

Den här tårtkakan är alltså glutenfri, smakrik och får en lätt karamelliserad smak. Nötigt och lite knaprigt men ändå mjuk. Toppade den med en len gräddbaserad frosting, färska fikon, honung och fler valnötter. En tårta i min smak, älskar nötter!

Istället för fikon kan man toppa med andra frukter eller bär och få en helt annat tårta. Har inte testat men tror att det går bra att byta ut till liknande nötter.

Nu tycker jag att du ska ta och baka den här godingen!

Valnötskaka med fikon
10-12 bitar

Kaka:
250 g valnötter (4½ dl valnötsmjöl)
215 g smör
2 dl socker
2 st ägg
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Topping:
100 g färskost
2 dl grädde
1 dl florsocker

4 st fikon, färska
20 g valnötter
1 msk honung, flytande

Instruktioner:
Kaka:

  1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
  2. Mixa valnötter till ett mjöl och blanda med potatismjöl, bakpulver och salt.
  3. Sätt ugnen på 170 grader och ställ in en plåt i mitten. Det kan läcka smör så en plåt är bättre än ett galler. Klä en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
  4. Vispa mjukt smör och socker tills det är krämigt.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
  6. Tillsätt mjölblandningen och vispa slätt.
  7. Häll smeten i formen och jämna till.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Flytta ner plåten med ett steg och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Lägg på ett bakplåtspapper om ytan börjar bli för mörk.
  9. Använd baksidan av en sked och pressa försiktigt ner kanterna så att kakan blir jämn. Låt svalna helt i formen.

Frosting:

  1. Vispa samman grädde, färskost, florsocker och vanilj till en ganska fast kräm.
  2. Lyft försiktigt över kakan på ett fat och bred eller spritsa frostingen på kakan.
  3. Toppa med fikon, valnötter och honung.

Enkelt & gott!

0

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x