Godistårta till Halloween

HemmakvallI reklamsamarbete med Hemmakväll.

Halloween närmar sig och eftersom jag är ett stort fan av ”fira allt som kan firas och gärna med fika” så kommer här en tårta på temat.

Inget annat tema är för min del lika kopplat till godis som Halloween, Påsk kommer i närheten men inte helt. Därför tycker jag att du ska ta dig till närmaste Hemmakväll och shoppas loss för att pynta upp din tårta.

Det här är en saftig tårta där bottnarna delvis har färgats röd och svart för effekt. Fyllningen är en lila blåbärsfrosting och hela tårtan har täckts med en klassisk vaniljfrosting och blandat godis.

Fyllningen är väldigt mild vilket innebär att du kan vräka på smakrikt godis som lakrits.
HemmakvallEn annan grej som är extra bra med den här tårtan, och iofs det mesta jag bakar, är att den kan varieras hejvilt. Välj olika färger till tårtbotten, eller bara en färg för att följa något tema. Välj godis efter smak eller utseende.

Byt ut blåbären mot andra bär. Gör lite som du vill!

Med andra ord, ett smidigt grundrecept när du vill bjuda på tårta!

Förresten, botten kan bakas i förväg och förvaras i frysen. Om du, liksom jag, gillar att dela upp jobbet.

Godistårta
10-12 bitar

Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Röd och svart hushållsfärg

Blåbärsås:
150 g blåbär
½ dl socker
1 tsk citronsaft eller vatten

Blåbärsfyllning:
300 g färskost
3-4 msk blåbärsås
2 dl grädde
½ dl florsocker

Frosting:
150 g smör, rumstempererat
300 g färskost
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Dekoration:
valfritt godis

Instruktioner:

Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm. Dela ett nytt bakplåtspapper i hälften och täck insidan av springformens kanter.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
5. Tillsätt de torra ingredienserna och rör slätt.
6. Häll ca 1 dl smet i vardera två skålar, tillsätt lite svart gelfärg i den ena och röd i den andra. Rör slätt.
7. Täck botten av formen med hälften av ofärgad smet och skeda upp de olika färgerna ojämnt. Knacka formen mot bordet så att eventuella luftfickor försvinner. Täck med resten av den ofärgade smeten och skaka lätt på formen.
8. Grädda i ugnen, ett steg nedanför mitten, i ca 35-40 minuter, kakan ska ha stannat helt innan du tar ut den.
9. Låt svalna helt i formen.

Bärsås:
10. Blanda alla ingredienser i en kastrull, både färska som frysta bär går bra.
11. Koka upp och låt puttra i några minuter tills såsen börjat tjockna. Rör om och mosa bären med en sked.
12. Sila såsen genom en finmaskig sil och låt svalna.

OBS! Om du vill göra det enklare så kan du sila färdig sylt istället.

Blåbärsfyllning:
13. Vispa ihop färskost med blåbärssås.
14. Tillsätt grädde och socker, vispa tills du har en kräm. Ju mindre vispande, desto bättre.
15. Skeda upp fyllningen i en spritspåse och lägg i kylen.

Frosting:
16. Vispa mjukt smör vitt och fluffigt.
17. Tillsätt florsocker och vaniljsocker, vispa samman.
18. Tillsätt färskosten och vispa samman så kort tid som möjligt för att det ska bli blandat. Skeda över i en spritspåse och lägg i kylen.

Montering:
19. Dela kakan tre lika stora delar och lägg en botten på ett fat.
20. Spritsa en ring av frosting längs med ytterkanten av botten.
21. Fyll mitten med blåbärsfyllning.
22. Gör samma sak med nästa botten och lägg sist på den sista botten.
23. Bred ut ett tunt lager frosting runt hela tårtan, kapsla in eventuella smulor och jämna till alltihop. Ställ i kylen en halvtimme.
24. Bred ut resten av frostingen runt hela tårta och jämna till.
25. Dekorera med valfritt godis!

Enkelt & gott!

13

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x